• Οικονομία

    Επιστρεπτέα: Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν το 100% του ποσού και με τόκους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Σταϊκούρας - Eurogroup - ΦΠΑ - Ecofin

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Τέλος χρόνου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που συμμετείχαν σε τουλάχιστον έναν από τους επτά κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών.

    Μέχρι και σήμερα το βράδυ θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος και αποτελούν από τους βασικούς όρους λήψης της κρατικής ενίσχυσης. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει προθεσμία για την υποβολή τους έως και σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022.

    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όσοι έχουν «ξεχάσει» αυτή τη διορία, να κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος το 100% των επιστρεπτέων προκαταβολών και μάλιστα η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει εφάπαξ και όχι σε δόσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα έκπτωσης. Επίσης, η επιστροφή ολόκληρου του ποσού θα συνοδεύεται και με τόκο, καθώς θα θεωρηθεί πως η επιχείρηση ή ο επαγγελματίες δεν τήρησε τους όρους χορήγησης της κρατικής ενίσχυσης.

    Διατήρηση ρήτρας εργαζόμενων

    Οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επιστροφή ολόκληρου του ποσού και με το τόκο ισχύει και για όσους δεν τήρησαν έναν πολύ συγκεκριμένο όρο που είχε τεθεί: τη διατήρηση της ρήτρας εργαζομένων, η οποία είχε οριστεί για κάθε κύκλο της κρατικής ενίσχυσης ξεχωριστά.

    Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά τους, θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι σήμερα το βράδυ την 3η από τις συνολικά 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

    Τα ποσά που θα επιστραφούν

    Εφόσον έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει να καταβληθούν:

    α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

    • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
    • 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
    • 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

    β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε:

    • 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνά το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή
    • 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Τέσσερις κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία – Πληθωρισμός, επιτόκια, πόλεμος και στο βάθος… εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ