• Οικονομία

    Επιδότηση έως 50 ευρώ για τη βενζίνη – Ποιοι οδηγοί θα πάρουν… διπλή επιδότηση τον Απρίλιο

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Δικαιούχοι όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ – Πόσο θα μειώνεται η τιμή της βενζίνης και του diesel – Τι θα γίνεται με το αυτοκίνητο του… μπαμπά και το 2ο αυτοκίνητο της οικογένειας…

    Πάνω τα από τα 2 ευρώ το λίτρο παραμένει η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης, με το οικονομικό επιτελείο να εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα επιδοτηθεί μέρος της τιμής στα καύσιμα.

    Το μέτρο για την επιδότηση κίνησης αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ και αφορά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2022 για τα φυσικά πρόσωπα και τους ελεύθερους επαγγελματίες με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η επιδότηση αφορά όλα τα καύσιμα στα πρατήρια των καυσίμων, δηλαδή πέραν της βενζίνης και το πετρέλαιο κίνησης αφορά ακόμα και το υγραέριο.

    Πώς θα δοθεί η επιδότηση

    Οι οδηγοί των οχημάτων θα πρέπει να εισέρχονται στην πλατφόρμα gov.gr προκειμένου να δηλώσουν το όχημα το οποίο θα επιδοτηθεί. Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων, κατά το πρότυπο του freedom pass. Όσοι δεν έχουν smartphones, όπου θα εμφανίζεται η κάρτα, θα δηλώνουν τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

    Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα μόνο όχημα (όχι σε ακινησία και να είναι ασφαλισμένο) στο gov.gr επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

    Το ύψος της επιδότησης

    Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

    Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.

    Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).

    Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών:

    Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

    Η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

    Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

    Παραδείγματα

    • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
    • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
    • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
    • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

    Διπλή επιδότηση για το diesel

    Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

    Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

    Σύμφωνα με νέες διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο, μόνο για τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων diesel θα λάβουν την επιδότηση των 0,22 ευρώ ανά λίτρο (με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ), αλλά και την επιδότηση των 0,15 ευρώ ανά λίτρο χωρίς κανένα κριτήριο. Δηλαδή μόνο για τον Απρίλιο, οι ιδιοκτήτες οχημάτων diesel θα έχουν επιδότηση 0,37 ευρώ το λίτρο για έως 60 λίτρα.

    Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ