• Οικονομία

    Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα χορηγηθεί και ποια τα σενάρια αλλαγών που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

    • NewsRoom


    Στις 15 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ όπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγών στο καθεστώς χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης προς τους δικαιούχους.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πετρέλαιο αναμένεται να εμφανίσει φέτος κόστος μειωμένο κατά 10 λεπτά, συγκριτικά με την περσινή τιμή του. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να εξετάζει δύο σενάρια, αναφορικά με την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

    Βάσει των όσων αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», τα σενάρια αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα παρακάτω:

    -Αύξηση του βασικού επιδόματος κατά 20%, από τα 0,16 στα 0,192 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου προβλέπει το πρώτο σενάριο του υπουργείου.

    -Το άλλο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αύξηση του βασικού ποσού κατά 25%, από τα 0,16 στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο.

    Επιπροσθέτως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αλλαγές εξετάζει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και σε ό,τι αφορά στα γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα χορηγείται το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα θέρμανσης καταβάλλεται κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ η καταβολή του γίνεται με βάση συγκεκριμένα γεωγραφικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ δίνεται με τη μορφή επιδότησης σε αγορά συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου.

    Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα για το ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης, ισχύουν τα εξής:

    -Άγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν, την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

    -Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και, την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο

    -Μονογονεϊκές οικογένειες που, κατά το προηγούμενο έτος, είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και, την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.



    ΣΧΟΛΙΑ