• Οικονομία

    Επαγγελματικά ταμεία: Το 2023 οι αλλαγές στα φορολογικά κίνητρα των ΤΕΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης


    Την επόμενη χρονιά αναμένεται να προωθηθούν οι ριζικές αλλαγές στο ιδιαίτερα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που υπάρχει σήμερα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) με πλήρως αφορολόγητες εισφορές, πλήρως αφορολόγητη καταβολή εφ’ άπαξ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», το σχέδιο νόμου για την ευρύτερη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του Δεύτερου Πυλώνα ασφάλισης δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

    Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προσανατολίζεται να προχωρήσει σε περιορισμό των φοροαπαλλαγών που έχουν μόνο τα επαγγελματικά ταμεία σήμερα με στόχο να δοθούν επιπλέον κίνητρα για την ανάπτυξη όχι μόνο των ΤΕΑ, αλλά παράλληλα τόσο του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), όσο και του τρίτου πυλώνα (προγράμματα ασφαλιστικών εταιρειών). Στη συζήτηση για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας τόσο των ΤΕΑ, όσο και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης θα συμμετάσχουν και οι κοινωνικοί εταίροι.

    Οι παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους του ασφαλιστικού κλάδου, θα αφορούν:

    – το φορολογικό καθεστώς,

    – το «άνοιγμα» του θεσμού σε πολυσυμμετοχικά σχήματα,

    – τους εποπτικούς μηχανισμούς, και

    – το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε σχέση με τους τρεις πυλώνες ασφάλισης.

    Η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε ιδέες για τη λειτουργία πολυεργοδοτικών ΤΕΑ, με στόχο να αντιμετωπιστεί η δυσκολία συμμετοχής των εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.

    «Η νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλιση είναι αρκετά παλιά. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, στη συνολική αποτύπωση των οικονομικών μεγεθών, είναι η πολύ μικρή αποταμίευση στην Ελλάδα. Ειδικά η ασφαλιστική αποταμίευση είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είχε επισημάνει ο κ. Τσακλόγλου.

    Εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος

    Στην Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζεται να περάσει η εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας.

    Σήμερα, τα ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ. ευρώ, εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μία Ειδική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη σε διαφορετικές Αρχές, στις οποίες μάλιστα, παρατηρείται υποστελέχωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες και μετά από διάλογο με τους φορείς, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την ΤτΕ, με τις κατάλληλες όμως στελεχιακές παρεμβάσεις. Η διατήρηση του υπάρχοντος, προβληματικού καθεστώτος έχει αποκλειστεί ενώ η ίδρυση και η οργάνωση ενός νέου φορέα ή μίας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα έχει τον ρόλο επόπτη, φαίνεται πως αποκλείεται, καθώς κρίνεται είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα επιλογή και απαιτεί πολύ χρόνο για την σύσταση και την στελέχωσή της. Άλλωστε είναι κοινά παραδεκτό ότι το ισχύον εποπτικό πλαίσιο οδηγεί σε καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και ενδεχομένως να δημιουργεί εποπτικά κενά.

    Υπενθυμίζεται ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. ευρώ επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ. ευρώ.

    Πολυσυμμετοχικά ή πολυεργοδοτικά ταμεία

    Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών ή πολυσυμμετοχικών ταμείων, καθώς στην Ελλάδα το 88,3% των επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό κάτω των 10 ατόμων και το 98,4% κάτω των 50, ενώ παράλληλα είναι μεγάλο το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών και της ανασφάλιστης εργασίας.

    Ένα τέτοιο πολυεργοδοτικό ταμείο θα είναι και το Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο που σχεδιάζεται με τη συμφωνία των εργοδοτικών φορέων και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, με στόχο να παρέχει συμπληρωματική σύνταξη. Δικαιούχοι θα είναι οι μισθωτοί, αλλά θα μπορούσαν να ενταχθούν και ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα σύστασης επαγγελματικού ταμείου με μικρότερο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα δεν υπάρχει πρακτικά χώρος για τη δημιουργία ΤΕΑ σε περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις υπό τους νομοθετικούς περιορισμούς που ισχύουν περί ελάχιστου αριθμού 100 ατόμων ως προϋπόθεση για τη σύσταση ΤΕΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ