• Business

    Φιξ – Μέιντοφ – Κέιμαν: Η τριγωνική διαδρομή του «κλεμμένου» 1 δισ. που ψάχνουν οι αμερικανικές Αρχές

    Κάρολος Ιωάννη Φιξ

    Κάρολος Ιωάννη Φιξ


    Ένα δισεκατομμύριο ευρώ διεκδικούν οι αμερικανικές Αρχές από το fund Harley, συμφερόντων της επιχειρηματικής οικογένειας του Καρόλου Φιξ. Το fund μπορεί να μην υφίσταται πλέον, αλλά οι αμερικανικές Αρχές δηλώνουν αποφασισμένες να κυνηγήσουν τα κεφάλαια που «άνοιξαν πανιά» για άλλους λογαριασμούς πριν καταρρεύσει. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν θα ασκηθούν ή αν έχουν ασκηθεί αγωγές και κατά των υπευθύνων που είχαν τον έλεγχο και τη διαχείριση του fund Harley.

    Το fund, που είχε την έδρα του στις εξωτικές Νήσους Κέιμαν, ήταν, όπως έχει αποδειχθεί, feeder fund της «πυραμίδας» του μεγαλοαπατεώνα Μπέρναρντ Μέιντοφ. Ήταν δηλαδή ένα από τα κεφάλαια που τροφοδοτούσαν την πυραμίδα, διοχετεύοντας χρήματα σε αυτήν.

    Αποκλειστικές δηλώσεις στο mononews.gr 

    Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο mononews.gr εκπροσώπου της πρωτοβουλίας The Madoff Recovery Initiative, της δικηγορικής ομάδας που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η απάτη το έργο της ανάκτησης των χαμένων κεφαλαίων: «έχει κατατεθεί αγωγή κατά του fund Harley και το ποσό που διεκδικούμε ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια».

    Στην ερώτηση του mononews.gr πώς θα γίνει αυτό από τη στιγμή που το fund δεν υπάρχει πλέον οι δικηγόροι απαντούν: «Κυνηγώντας τους επακόλουθους παραλήπτες των χρημάτων» (αυτούς στους οποίους μεταφέρθηκαν τα ποσά αφού έφυγαν από το fund Harley). Στόχος τους, η ανάκτηση των κεφαλαίων στο 100%.

    Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, αν έχουν κατατεθεί αγωγές και κατά των υπευθύνων που διαχειρίζονταν το fund όσο ακόμα υπήρχε.

    Η υπηρεσία που «τρέχει» την πρωτοβουλία «The Madoff Recovery Initiative» (γνωστή και ως SIPA Trustee), η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστροφής των κεφαλαίων που μπήκαν στην «πυραμίδα» στα θύματα της υπόθεσης, πήρε το «πράσινο φως» για να διεκδικήσει χρήματα από το fund Harley του Καρόλου Φιξ μόλις την περασμένη Δευτέρα.

    Πιο συγκεκριμένα, ομοσπονδιακό Εφετείο των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στην ομάδα να κυνηγήσει έως και 2 δισ. δολάρια που έκαναν… φτερά από το σχήμα πριν από τη σύλληψη του δαιμόνιου και δαιμονικού ταυτόχρονα δημιουργού του. Χρήματα που μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς εκτός ΗΠΑ και τα οποία, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, θεωρούνταν εκτός αμερικανικής δικαιοδοσίας.

    Η απόφαση της 25ης Φεβρουαρίου βάζει πλέον και επισήμως στο στόχαστρο των αρμόδιων αμερικανικών Αρχών τα λεγόμενα «feeder funds» της πυραμίδας. Τα κεφάλαια, δηλαδή, που «τροφοδοτούσαν» με χρήμα την εταιρεία συμβούλων του Μέιντοφ, την Bernard L. Madoff Investment Securities LLC (BLMIS).

    Οι επενδυτές αυτοί φέρονται να απέσυραν από την «πυραμίδα» περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχαν πραγματικά βάλει πριν καταρρεύσει η τελευταία, το 2008. Πρόκειται, δηλαδή, όπως αναφέρεται σαφέστατα στη σχετική απόφαση του αμερικανικού Εφετείου, για επενδυτές που αποκόμισαν «καθαρά κέρδη» από την υπόθεση, ενώ γνώριζαν τον τρόπο με τον λειτουργούσε, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη συνέχιση της απάτης.

    Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της υπόθεσης, τα feeder funds απέσυραν δισεκατομμύρια δολάρια και μετέφεραν αυτήν την περιουσία, η οποία δεν τους ανήκε, στους μετόχους τους, στους μάνατζέρ τους και στους παρόχους υπηρεσιών με τους οποίους συνεργάζονταν.

    Εν γνώσει, μάλιστα, των συνεργαζόμενων τραπεζών, μεταξύ των οποίων είναι και τραπεζικοί κολοσσοί, όπως η UBS και η HSBC.

    Όπως αναφέρεται επίσης, οι διαχειριστές των feeder funds διευκόλυναν εν γνώση τους τις μεταφορές χρημάτων από την εταιρεία του Μέιντοφ προς τα funds τους και, στη συνέχεια, προς τους μετόχους τους.

    Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, επένδυαν εν γνώση τους στα feeder funds για να επωφεληθούν από την επενδυτική στρατηγική της εταιρείας του Μέιντοφ, η οποία ασχολείτο, υποτίθεται, με την αγορά και την πώληση αμερικανικών τίτλων. Ενώ στην πραγματικότητα όλα τα χρήματα κατέληγαν σε έναν και μόνο τραπεζικό λογαριασμό…

    Πώς συνδέονται όλα αυτά, όμως, με την ελληνική πραγματικότητα;

    Μεταξύ των feeder funds που κυνηγούν εδώ και μία δεκαετία οι αρμόδιες αμερικανικές Αρχές είναι και το fund, με έδρα της Νήσους Κέιμαν, Harley της επιχειρηματικής οικογένειας Φιξ που πλέον έχει εκκαθαριστεί (η Harley International (Cayman) Limited).

    Σε νομικό έγγραφο του Ιουνίου του 2015, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το fund Harley δημιουργήθηκε, λειτουργούσε, προωθείτο και ελεγχόταν από την Fix Asset Management Ltd., η οποία λειτουργούσε μέσω της κατά 100% θυγατρικής της Fix Asset Management Services Inc. («FAM»), η οποία είχε την έδρα της στη Νέα Υόρκη.

    Το fund Harley επένδυε το 100% των κεφαλαίων του στην εταιρεία του Μέιντοφ στη Νέα Υόρκη, από την οποία έλαβε, μάλιστα, τραπεζικά εμβάσματα ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την κατάρρευση της «πυραμίδας», στις 11 Δεκεμβρίου 2008.

    Η συνεργασία του fund Harley με την BLMIS ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1996, όταν ο προκάτοχος του fund, η Harley International Limited, σύναψε συμφωνία ως πελάτης και trader με την εταιρεία του Μέιντοφ.

    Η Fix Asset Management Ltd., όπως αναφέρεται ρητά, ήταν η οικογενειακή επιχείρηση (family office) asset management του Καρόλου Φιξ, η οποία με τα χρόνια εξελίχθηκε σε θεσμικό διαχειριστή fund of funds.

    Η Fix Asset Management Ltd. λειτουργούσε μέσω θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες της ανήκαν κατά 100%, όπως η Fix Asset Management Services Inc., η Fix Asset Management, Inc. και η Fix  Capital Ltd. (γνωστές και ως «FAM»). Μάλιστα, το fund Harley δεν είχε δικούς του υπαλλήλους ή γραφεία, αλλά όλες οι δοσοληψίες του με τον Μέιντοφ γίνονταν κυρίως μέσω της FAM.

    Η FAM ανήκε στον Κάρολο Φιξ, ο οποίος είχε και τον πλήρη έλεγχό της, όπως είχε και έλεγχε επίσης όλα τα δικαιώματα ψήφου του fund Harley. Την επίμαχη περίοδο, μάλιστα, ο Κάρολος Φιξ, που σήμερα διαμένει στο Γκστάαντ, διέμενε στη Νέα Υόρκη.

    Διευθύνουσα σύμβουλος της FAM ήταν η κόρη του Καρόλου Φιξ, Τατιάνα Φιξ-Κατσίγερα, η οποία ήταν επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής επενδύσεων της FAM και υπεύθυνη για το due diligence των κεφαλαίων της, συμπεριλαμβανομένου του fund Harley.  Η Τατιάνα Φιξ-Κατσίγερα ζούσε επίσης στη Νέα Υόρκη.

    Στη Νέα Υόρκη διέμεναν επίσης, όπως αναφέρεται στα σχετικά νομικά έγγραφα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκείνη την περίοδο και αρκετά άλλα μέλη των συμβουλευτικών ομάδων της FAM, όπως ο Γιάννης Φιξ και ο Πάνος Κατσάμπας. O Πάνος Κατσάμπας σήμερα είναι μέλος του ΔΣ της Axia Financial Group. Ένας εκ των ιδρυτών της AXIA ειναι ο Δημήτρης Αθανασόπουλος ο οποίoς εκείνη την εποχή εργαζόταν για λογαριασμό της Fix Asset Management.

    Μόνο «κλεμμένα χρήματα»

    Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην αγωγή της αρμόδιας αμερικανικής Αρχής κατά του fund Harley της οικογένειας Φιξ, το fund Harley, ούτε λίγο ούτε πολύ, πήρε από τον Μέιντοφ «μόνο κλεμμένα χρήματα». Χρήματα, δηλαδή, που ανήκαν στα πραγματικά θύματα αυτής της πολύκροτης υπόθεσης που ακόμη, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει αρκετό δρόμο μπροστά της.

    Και όλα αυτά, εν πλήρη γνώση των υπευθύνων, αφού το fund, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συστάθηκε στις Νήσους Κέιμαν και λειτουργούσε με αποκλειστικό σκοπό να επενδύει στην εταιρεία του Μέιντοφ.

    Όπως ρητά αναφέρεται, το fund Harley διατηρούσε λογαριασμό στην εταιρεία του Μέιντοφ (τον λογαριασμό 1FN094), ο οποίος, όμως, ήταν, όπως αναφέρεται, σε γενικές γραμμές, «προϊόν φαντασίας».

    Ουσιαστικά, επισημαίνεται, όλα τα χρήματα των επενδυτών που έμπαιναν στην εταιρεία συμβούλων επενδύσεων της BLMIS του Μέιντοφ, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων του Harley, δεν επενδύονταν πουθενά, αλλά έμπαιναν στην «πυραμίδα» του Μέιντοφ.

    Το μόνο υπαρκτό σε όλο αυτό το οικοδόμημα ήταν τα πραγματικά χρήματα που επενδύθηκαν στο σχήμα και τα οποία έχουν υπολογιστεί στο ποσό των 17,5 δισ. δολαρίων. Τα οποία είχαν δημιουργήσει 47,3 δισ. δολάρια κέρδη που δεν υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα.

    Oι υποτιθέμενες «αποδόσεις» που καταβάλλονταν στους επενδυτές δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τα κεφάλαια που εισέρρεαν στο σχήμα από νέους και παλιούς επενδυτές.

    Το 1 δισ. που έκανε… φτερά

    Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα έχουν καταγραφεί, από τις 24 Απριλίου του 1996 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2008, η Harley «επένδυσε» πάνω από 2 δισ. δολάρια στην BLMIS μέσω 133 χωριστών τραπεζικών εμβασμάτων.

    Από τις 24 Απριλίου 1996 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2008, ο Μέιντοφ ζήτησε από την BLMIS να προχωρήσει σε πληρωμές άνω του 1 δισ. δολαρίων προς (ή για λογαριασμό του) fund Harley, μεταξύ των οποίων έχουν καταγραφεί οι εξής:

    (1) $20.000 στις 27 Νοεμβρίου 1998

    (2) $6.000.000 στις 23 Ιουνίου 2004

    (3) $50.000.000 στις 27 Φεβρουαρίου 2008

    (4) $40.000.000 στις 26 Μαρτίου 2008

    (5) $56.000.000 στις 12 Μαΐου 2008

    (6) $31.800.000 στις 2 Ιουνίου 2008

    (7) $120.000.000 στις 27 Ιουνίου 2008

    (8) $197.000.000 στις 10 Ιουλίου 2008

    (9) $147.000.000 στις 3 Σεπτεμβρίου 2008

    (10) $120.000.000 στις 23 Σεπτεμβρίου 2008

    (11) $40.000.000 στις 30 Σεπτεμβρίου 2008

    (12) $180.000.000 στις 16 Οκτωβρίου 2008

    (13) $10.000.000 στις Οκτωβρίου 22 2008

    (14) $29.000.000 στις 5 Νοεμβρίου 2008

    (15) $46.000.000 στις 9 Δεκεμβρίου 2008

    Δεκατρία από αυτά τα εμβάσματα έφυγαν μεταξύ 27 Φεβρουαρίου 2008 και 9 Δεκεμβρίου 2008 και ανέρχονταν συνολικά σε 1.066.800.000 δολάρια.

    Εξ αυτών, 425 εκατ. δολάρια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς του fund Harley κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την κατάρρευση της «πυραμίδας».

    Σε μια περίοδο που, όπως επισημαίνεται, η εταιρεία του Μέιντοφ δεν είχε πλέον χρήματα, αφού το ποσό που υπήρχε στους λογαριασμούς της δεν επαρκούσε για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της.

    Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, τα ακόλουθα τραπεζικά εντάλματα συνιστούσαν «προτιμησιακές» μεταφορές χρημάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί:

    α. $120.000.000 στις 23 Σεπτεμβρίου 2008

    β. $40.000.000 στις 30 Σεπτεμβρίου 2008

    γ. $180.000.000 στις 16 Οκτωβρίου 2008

    δ. $10.000.000 στις 22 Οκτωβρίου 2008

    ε. $29.000.000 στις 5 Νοεμβρίου 2008

    στ. $46.000.000 στις 9 Δεκεμβρίου 2008

    Ενώ τα ακόλουθα εμβάσματα συνιστούν δόλιες μεταφορές χρημάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί:

    • $50.000.000 στις 27 Φεβρουαρίου 2008
    • $40.000.000 στις 26 Μαρτίου 2008
    • $56.000.000 στις 12 Μαΐου 2008
    • $31.800.000 στις 2 Ιουνίου 2008
    • $120.000.000 στις 27 Ιουνίου 2008
    • $197.000.000 στις 10 Ιουλίου 2008
    • $147.000.000 στις 3 Σεπτεμβρίου 2008
    • $120.000.000 στις 23 Σεπτεμβρίου 2008
    • $40.000.000 στις 30 Σεπτεμβρίου 2008
    • $180.000.000 στις 16 Οκτωβρίου 2008
    • $10.000.000 στις 22 Οκτωβρίου 2008
    • $29.000.000 στις 5 Νοεμβρίου 2008
    • $46.000.000 στις 9 Δεκεμβρίου 2008

    Κατά το διάστημα που ακολούθησε την αποκάλυψη του σκανδάλου, οι υπεύθυνοι του fund κλήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά αυτά για να αποδοθούν στα θύματα της απάτης, χωρίς, όμως, να υπάρξει, από τη μεριά τους, καμία ανταπόκριση.

    Μάλιστα, το ύψος των συνολικών απαιτήσεων εναντίον του fund Harley ανερχόταν στο ποσό των 1.072.820.000 δολάρια.

    Ποσό που οι αρμόδιες Αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν, καθώς το αίτημά τους προσέκρουε στον σκόπελο του θέματος της δικαιοδοσίας. Αρκετά μίλια μακριά από τις εξωτικές Νήσους Κέιμαν.

    Τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Δευτέρα…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο Μέιντοφ 10 χρόνια μετά: Οι αποζημιώσεις, οι 70+ Έλληνες της «πυραμίδας» και ο παράγων Φιξ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάκτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα διαφυγόντα κεφάλαια του Μέιντοφ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Χρήστος Ζαμπούνης γράφει για τον Κάρολο Ι. Φιξ: De Profundis



    ΣΧΟΛΙΑ