• Οικονομία

    Ενοίκια, μισθοί και λογαριασμοί θα επιδοτούνται από το κράτος

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Επιδότηση παγίων δαπανών: Με κρατικά κουπόνια η πληρωμή φόρων και εισφορών

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία επιχειρεί να φέρει το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να φέρνει την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, νομοθετική διάταξη για την επόμενη ημέρα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Πρόκειται για την επιδότηση παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, προκειμένου να στηριχθούν κατά τη μεταβατική περίοδος της σταδιακής άρσης των μέτρων προς την επιστροφή στη μερική κανονικότητα.

    Το κράτος θα επιδοτεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, τα ενοίκια, τις μισθοδοσίες, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ηλεκτρικό, ύδρευση κτλ) έως και τους λογαριασμούς τηλεφωνίας, όπως τα κινητά, τα σταθερά και το ίντερνετ.

    Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες τους ούτε από τα έσοδα που είχαν ούτε από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

    Με αυτό τον τρόπο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου «φωτογραφίζουν» τις επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού και του αθλητισμού, όπως τα γυμναστήρια.

    Τα κονδύλια φαίνεται πως θα ενεργοποιηθούν στα μέσα της άνοιξης, τα οποία με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, μπορούν να επιδοτήσουν τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων, που είτε έχουν κλείσει με κρατική εντολή είτε έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους.

    Με βάση τον κανονισμό “de minimis”, ώστε να μην θεωρείται απευθείας κρατική χρηματοδότηση, τα κονδύλια θα είναι διαθέσιμα από το Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2021.

    Συγκεκριμένα, θα επιδοτείται:

    *έως το 90% των παγίων δαπανών σε μικρές επιχειρήσεις και

    *έως το 70% των δαπανών στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.

    Φαίνεται πως από το μέτρο θα εξαιρεθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μην ενταχθούν και οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό.

    Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αντικαταστήσει, στην πράξη, τις επιστρεπτέες προκαταβολές, με το μέγιστο ποσό επιδότησης παγίων δαπανών, που θα έχει δικαίωμα να λάβει μια επιχείρηση θα αγγίζει ακόμα και τα 3  εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο όριο ενίσχυσης από τις επιστρεπτέες προκαταβολές άγγιζε τις 800.000 ευρώ.

    Δεν αποκλείεται η εκάστοτε επιχείρηση να έχει δικαίωμα να λάβει την επιδότηση παγίων δαπανών απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό της ή ως έκπτωση φόρου σε μια σειρά φορολογικών υποχρεώσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποια έργα θα ενταχθούν πρώτα στο Ταμείο Ανάκαμψης

    Στο τραπέζι η απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο

    Εστίαση: Γιατί η μείωση των ενοικίων δεν αρκεί – «Αγωνία» για τα συμβόλαια που λήγουν…



    ΣΧΟΛΙΑ