• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Ποια έργα θα ενταχθούν πρώτα στο Ταμείο Ανάκαμψης

    • Βασίλης Τσεκούρας
    Αναλυτική παρουσίαση για τις πλατφόρμες ρύθμισης χρεών στους θεσμούς

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του 2021 από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 5,5 δις ευρώ σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το οικονομικό επιτελείο θα ξεκινήσει την προχρηματοδότηση των έργων, προκειμένου να «τρέξουν» ακόμα πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

    Μάλιστα ορισμένα επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου, ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», που θα προχωρήσει άμεσα, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ΑΑΔΕ κ.ά.

    Να σημειωθεί ότι στον κανονισμό του Ταμείου προβλέπεται ότι μπορούν να περιληφθούν έργα, προγράμματα και επενδύσεις από τον Φεβρουάριο του 2020.

    Τέσσερις οι πυλώνες του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Όπως τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, το Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες:

    Πράσινη μετάβαση, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις όπως είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης κτιρίων του Δημοσίου Τομέα, επιχειρήσεων και ιδιωτών, η απολιγνιτοποίηση, η ενεργειακή διασύνδεση των νησιών, που θα διευρύνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κ.ά.

    Ψηφιακή μετάβαση, με την υλοποίηση εμβληματικών έργων και επενδύσεων, όπως είναι η ανάπτυξη δικτύου 5G στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή, με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που, μεταξύ άλλων, θα βελτιώσουν το δυναμικό του συστήματος υγείας και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια, θα ενισχύσουν την έρευνα και την καινοτομία, θα καλλιεργήσουν δεξιότητες και θα ενδυναμώσουν την κοινωνική συνοχή.

    Ιδιωτικές επενδύσεις, με έργα υποδομών υψηλού επιπέδου, όπως επενδύσεις σε άξονες του Διευρωπαϊκού οδικού Δικτύου και με την εισαγωγή και επέκταση ψηφιακών εργαλείων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών ανά την επικράτεια με την ΑΑΔΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Επιδότηση παγίων δαπανών για πληττόμενες εταιρείες

    Στο τραπέζι η απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο

    Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας



    ΣΧΟΛΙΑ