Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις έως και 62% από τις νέες αντικειμενικές τιμές-Ποιες περιοχές επηρεάζονται

  • NewsRoom
ΕΝΦΙΑ


Η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας φέρνει μεγάλες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22% και σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν στο 62%. Περιοχές όπως το Μετς, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός, μπαίνουν στο στόχαστρο όπου οι αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» μπορεί να φτάσει το 3,5%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», όσο κι αν καταβάλλονται προσπάθειες να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση, εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο και από το 2019 να καταργηθεί ο φόρος. Στις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες επιτροπές τονίζουν ότι τα κλιμάκια και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να αλλάξουν.

Έτσι με την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22% και σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν στο 62%.

Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο και η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν από το 2019, ώστε να μην αυξηθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά προς το παρόν οι θεσμοί δεν δείχνουν να συμφωνούν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αρκετές περιοχές της Αθήνας βρίσκονται σε διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης.

Συγκεκριμένα, μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις εξής περιοχές:

  • Μετς
  • Κουκάκι
  • Πετράλωνα
  • Παγκράτι (πλησίον Καλλιμάρμαρου)
  • Μεταξουργείο
  • Κεραμεικός

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να υπάρξουν και σε λαϊκές περιοχές (π.χ. Δραπετσώνα).

Ωστόσο, η πλειονότητα των περιοχών που θα επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο ποσό ως προς το «χαράτσι» θα είναι κυρίως οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων σε τουρίστες.

Παράδειγμα

Διαμέρισμα 1ου ορόφου 80 τ.μ. στη Δραπετσώνα (χωρίς πρόσοψη με την άδεια να έχει εκδοθεί το 1990). Η τιμή ζώνης ανέρχεται τώρα στα 700 ευρώ/τ.μ., ενώ με τις αλλαγές η τιμή ζώνηςε θα φτάσει τα 780 ευρώ/τ.μ. Ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης του από τα 224 ευρώ θα φτάσει στα 232 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς νέα αναβολή για τις αντικειμενικές-Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες-Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονική παγίδα από την ΑΑΔΕ σε όσους είχαν εκπτώσεις-απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ