• Business

    Προς νέα αναβολή για τις αντικειμενικές-Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2021


    Άλλη μια αναβολή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων βρίσκεται προ των πυλών. Θεωρητικά, οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να ανακοινωθούν και να ενεργοποιηθούν από το τέλος Μαρτίου δηλαδή από αύριο. Αυτό πλέον θεωρείται αδύνατον καθώς η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της επεξεργασίας.

    Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μετάθεσης του χρόνου της ανακοίνωσης των νέων αντικειμενικών αξιών για τον Μάιο ή ακόμη και τον Ιούνιο, ώστε η ενεργοποίησή τους να συνδυαστεί με την ψήφιση από τη Βουλή των νέων συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων.

    Όπως εκτιμάται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης των νέων αξιών μπορεί να τύχει της έγκρισης των δανειστών, καθώς το «προαπαιτούμενο», έτσι όπως έχει διατυπωθεί στο αναθεωρημένο κείμενο συμμόρφωσης, δεν αφορά πλέον αυτή καθαυτή την εξίσωση των εμπορικών αξιών των ακινήτων με τις αντικειμενικές, αλλά με την «επικαιροποίηση» των τιμών βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2018.

    ακίνητα

    Επιπλέον είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα ορίζει ότι ειδικά για φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί όχι με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου του έτους, αλλά με τις νέες αξίες που θα οριστούν.

    Όσον αφορά τις μεταβιβάσεις (αγοραπωλησίες, δωρεές, γονικές παροχές), αυτές θα υπολογίζονται με βάση τις νέες αξίες από την ημέρα της ενεργοποίησής τους και όχι νωρίτερα.

    Η αναβολή αποδίδεται στις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζονται στην επίτευξη του εγχειρήματος με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου να έχει ήδη παραδεχθεί δημόσια ότι οι εισηγήσεις των εκτιμητών φέρνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στο 60% των περιοχών της χώρας (περίπου 6.000 τιμές ζώνης σε σύνολο 10.000).

    Ως εκ τούτου προκύπτει και πολιτικό θέμα καθώς τον Αύγουστο, που έχει ήδη χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση ως «ο μήνας εξόδου της χώρας από τα μνημόνια», επίκειται να πραγματοποιηθεί η αποστολή εκατομμυρίων ειδοποιητηρίων με τον “φουσκωμένο” ΕΝΦΙΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνωστισμός στα συμβολαιογραφικά γραφεία: Σπεύδουν για μεταβιβάσεις ακινήτων εν όψει των νέων αντικειμενικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ασανσέρ» οι αντικειμενικές αξίες: Πού αυξάνονται και πού μειώνονται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες-Τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ



    ΣΧΟΛΙΑ