• Οικονομία

    Ηλεκτρονική παγίδα από την ΑΑΔΕ σε όσους είχαν εκπτώσεις-απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

    • NewsRoom
    ΕΝΦΙΑ


    Από το κόσκινο θα περάσει η ΑΑΔΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και ακίνητη περιουσία που είχαν εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2017. Όσοι εντοπιστούν μετά τον έλεγχο ότι έπαψαν να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα χάσουν τις εκπτώσεις και με τα νέα εκκαθαριστικά θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρα τα ποσά.

    Αντίθετα, νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με μικρότερα ποσά φόρου θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και των Δελφών, όπου μειώθηκαν αναδρομικά οι αντικειμενικές αξίες σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ.

    Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και πριν έρθουν οι νέες αντικειμενικές αξίες, η ΑΑΔΕ θα έχει προχωρήσει σε επανεξέταση και επανέλεγχο των εκπτώσεων κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που είχαν χορηγηθεί με τα εκκαθαριστικά του 2017 σε όσους δήλωσαν πολύ χαμηλά εισοδήματα για το 2016 καθώς επίσης και των απαλλαγών ΕΝΦΙΑ που χορηγήθηκαν σε τρίτεκνους και πολύτεκνους.

    Οι επανέλεγχοι τρέχουν και αφορούν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος 1,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα. Η ΑΑΔΕ διασταυρώνει εξονυχιστικά τα δεδομένα των εμπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν πέρυσι. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθούν μεταβολές στα στοιχεία για τα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι οποίες θα θέτουν εκτός προϋποθέσεων απαλλαγής, δηλαδή εκτός εισοδηματικών ορίων φορολογουμένους που έλαβαν τις συγκεκριμένες απαλλαγές, αυτές θα ακυρώνονται. Αμέσως θα εκδίδονται νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και οι φορολογούμενοι θα καλούνται να καταβάλουν ολόκληρα τα ποσά του φόρου.

    Ο επανέλεγχος των εκπτώσεων προβλέπεται με διάταξη που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βουλή η οποία προβλέπει ότι ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ του 2017 οι εκπτώσεις που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε οικονομικά ασθενείς ομάδες του πληθυσμού θα επανεξεταστούν με βάση τις εμπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016.

    Οι έλεγχοι που αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδρομική ανάκληση αποφάσεων χορήγησης εκπτώσεων για χιλιάδες νοικοκυριά αφορούν

    Όσους δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

    • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
    • Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 150.000 για έγγαμο χωρίς τέκνα και τις 200.000 για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
    • Όσους δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Στην κατηγορία αυτή σύμφωνα με Τα Νεα εντάσσονται άτομα με αναπηρία άνω του 80%, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
    • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
    • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
    • Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
    • Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κωδικός Ακίνητα: Ποιες φοροαπαλλαγές ζητούν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηλεκτρονικό «μάτι» από Εφορία και Κτηματολόγιο θα εντοπίζει αδήλωτα τετραγωνικά και ακίνητα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστασία Σακελλαρίου: Ξεκινά το «σαφάρι επενδυτών» για την Praxia Bank – Τα σχέδια της νέας τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ