• Οικονομία

    Εμπλοκή στις φορολογικές δηλώσεις με τα 534 ευρώ και τις αποζημιώσεις ενοικίων

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρίσκονται οι φορολογούμενοι και οι φοροτεχνικοί που έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων.

    Το TAXISnet έχει ανοίξει εδώ και λίγες ημέρες για τις δηλώσεις των εισοδημάτων του 2020, οι οποίες, όμως, παρουσιάζουν αρκετές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας.

    Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είχαν τεθεί το περασμένο έτος σε καθεστώς αναστολής εργασίας εισπράττοντας το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν τις κρατικές αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια, αλλά και δικαιούχοι αρκετών ακόμα έκτακτων ενισχύσεων από το κράτος, περίμεναν να δουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Ωστόσο, τα συγκεκριμένα πεδία παραμένουν κενά, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η υποβολή των δηλώσεων. Δεν είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που αναγκάζονται να μεταβούν σε τράπεζες για να λάβουν τις κινήσεις του λογαριασμούς τους από τις αρχές του 2020, προκειμένου να βρουν τα ποσά των αποζημιώσεων που έχουν λάβει και στη συνέχεια να τα συμπληρώσουν οι ίδιοι στη φορολογική τους δήλωση.

    Σημειώνεται πως τα ποσά των κρατικών αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί λόγω της πανδημίας, αποτελούν εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται, ωστόσο θα προσμετρηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

    Αγώνας δρόμου από την ΑΑΔΕ

    Πληροφορίες αναφέρουν πως τα στελέχη της ΑΑΔΕ πραγματοποιούν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για να ανεβάσουν τα στοιχεία στα αντίστοιχα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων, ωστόσο μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί από άλλους φορείς πέραν της Ανεξάρτητης Αρχής.

    Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι φορείς των Υπουργείων Εργασίας και Πολιτισμού δεν έχουν στείλει ακόμα τα στοιχεία των δικαιούχων που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2020 τις κρατικές αποζημιώσεις λόγω του COVID, με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να αναμένει εδώ και ημέρες τα δεδομένα, προκειμένου στη συνέχεια να εμφανιστούν ως προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

    Πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το θέμα θα έχει λυθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοιξε το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις – Σε 8 δόσεις ο φόρος



    ΣΧΟΛΙΑ