• Οικονομία

    Ελαιόλαδο: Συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία – Άλμα 102% τον Αύγουστο

    • NewsRoom


    Συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, με την τιμή του ελαιολάδου – ένα από τα πιο βασικά είδη των νοικοκυριών – να ακολουθεί μια ξέφρενη ανοδική πορεία που έχει ξεπεράσει το 100%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, την ίδια πορεία ακολουθούν φρούτα και λαχανικά, προβληματίζοντας σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές.

    Η ενεργειακή κρίση, η κλιματική αλλαγή, οι πολλαπλές θεομηνίες που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα της εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και φαινόμενα αισχροκέρδειας, έχουν επηρεάσει αρνητικά τους παραγωγούς, τις καλλιέργειες και κατά συνέπεια, τους καταναλωτές.

    Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον γενικό δείκτη τιμών εκροών σε γεωργία και κτηνοτροφία, δηλαδή οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί κατά την πώληση των γεωργικών προϊόντων τους, αποτυπώνουν τη ζοφερή αυτή κατάσταση σε σχέση με τα τρόφιμα.

    Σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 102,3%, την στιγμή που η αντίστοιχη μεταβολή του προηγούμενου έτους, ήταν μόλις 16,9%, χαμηλότερη από πολλά άλλα προϊόντα.

    Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για το ελαιόλαδο.

    Σενάρια αναφέρουν ότι η παραγωγή θα είναι φέτος μειωμένη κατά 50% έως και 60% σε σχέση με πέρσι.

    Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές η μείωση εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και το 90%, οδηγώντας σε μια τιμή άνω των 15 ευρώ/λίτρο.

    Δείτε αναλυτικά εδώ 

    Διαβάστε επίσης:

    Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κορεάτη ομόλογό του – Η ατζέντα της συζήτησης

    Foodprint: Έκθεση φωτογραφίας για τη Μεσογειακή Διατροφή στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

    Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην εξαγορά της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie



    ΣΧΟΛΙΑ