• Οικονομία

    «Έλεγχος… live» από την εφορία – Τι θα «σκανάρει» σε πραγματικό χρόνο η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ

    Ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Ένα νέο «όπλο» φορολογικού ελέγχου αποκτά η ΑΑΔΕ, το οποίο θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Οι «ράμπο» της εφορίας θα βάλουν στα τάμπλετ που διαθέτουν για ελέγχους, μια νέα εφαρμογή: τον «Έλεγχο Live». Η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο, με τους εφοριακούς να έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» σε πραγματικό χρόνο το οικονομικό προφίλ της επιχείρησης ή του επαγγελματία, τις αποδείξεις και τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί και εφόσον βρεθεί παράβαση θα έρχεται το ηλεκτρονικό πρόστιμο με τους φόρους και τα πρόστιμα.

    Για φέτος μάλιστα, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει σχεδόν 30.000 ελέγχους σε τουριστικές περιοχές, ενώ στο «στόχαστρο» θα μπουν κυρίως οι κλάδοι εστίασης και διαμονής.

    Με τα tablets στο… χέρι

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν με τη χρήση των tablets:

    • Να ελέγχουν επί τόπου και με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός.
    • Να ελέγχουν εάν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα στοιχεία στην πλατφόρμα myDATA.
    • Να διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων.
    • Να εκδίδουν σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

    Τα πρόστιμα και τα λουκέτα

    Εφόσον διαπιστωθεί πως έχουν κοπεί αποδείξεις ή παραστατικά, τότε θα επιβάλλονται βαριά πρόστιμα, που φτάνουν έως και «λουκέτα» μέχρι και 10 μέρες. Σύμφωνα με το «ποινολόγιο» που έχει ανακοινώσει η ΑΑΔΕ τα λουκέτα είναι τα εξής:

    – Άμεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, αντίστοιχα, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

    – Αμελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

    – Αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου από τον ίδιο έλεγχο, είτε η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Τα SOS για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για επιχειρήσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ



    ΣΧΟΛΙΑ