• Οικονομία

    Έκθεση EKT: Οι ελληνικές τράπεζες ανάμεσα στις περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    • Contributor
    Έκθεση EKT: Οι ελληνικές τράπεζες ανάμεσα στις περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Κριστίν Λαγκάρντ-Πρόεδρος ΕΚΤ


    Οι τράπεζες των χωρών της νότιας Ευρώπης θα είναι από τις πλέον ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αν δεν παρθούν μέτρα αντιμετώπισης της καθώς οι πελάτες τους θα είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε φυσικές καταστροφές, όπως μεγάλες πυρκαγιές, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΕΚΤ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

    Η μελέτη της ΕΚΤ βασίστηκε σε προσομοίωση σε περισσότερες από 1.600 τράπεζες στη ζώνη του ευρώ για να διαπιστώσει πως θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως φυσικές καταστροφές και πολιτικές που θα στοχεύσουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

    Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα αδυναμίας αποπληρωμής δανείων θα αυξηθεί κατά 7% την επόμενη 30ετία σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης “hot house” στο οποίο δεν γίνεται τίποτα για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.

    Όμως, η προβλεπόμενη αύξηση των επισφαλειών προβλέπεται ότι θα είναι διπλάσια για τις τράπεζες τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

    Η ΕΚΤ δεν κατονόμασε τις τέσσερεις χώρες αλλά γράφημα στη μελέτη δείχνει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Μάλτα και η Ισπανία έχουν τη μεγαλύτερη αναλογία επιχειρήσεων που είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Πηγή: ECB

    Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΚΤ, «αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρόμοια έκθεση στους κινδύνους μετάβασης, υπάρχουν μερικές χώρες οι οποίες είναι εξαιρετικά ευάλωτες σε υψηλούς κινδύνους φυσικών καταστροφών».



    ΣΧΟΛΙΑ