• Οικονομία

    ΕΚΤ: Περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες-Ζητάει πίσω 296 δισ.

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Ένα μέρος των πολυετών πιστώσεων συνολικού ύψους 2,1 τρισ. ευρώ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τις ελληνικές, ζητάει πίσω η ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρόγραμμα αποπληρωμής της φθηνής ρευστότητας που παρείχε τα προηγούμενα χρόνια.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποπληρωμής που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να αποπληρώσουν 296 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Αlpha Bank, έχουν λάβει από την ΕΚΤ περίπου 51 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν η ΕΚΤ να ζητήσει αποπληρωμή δανείων ύψους μισού τρις. ευρώ  κατά την πρώτη περίοδο οικειοθελούς αποπληρωμής των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO).

    Τι σημαίνει για την Ελλάδα

    Η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών του νότου, θα είναι μια από τις χώρες που θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

    «Σαφώς, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πλήγμα  από τις μεγάλες αποπληρωμές, ενώ ο αντίκτυπος θα είναι μικρότερος για τη Γερμανία και τη Γαλλία», δήλωσε ο Louis Harreau, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, στο Reuters.

    Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχει μικρότερο κίνητρο για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης να αποπληρώσουν, επειδή βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στη χρηματοδότηση από το TLTRO σε σχέση με τις βόρειες χώρες.

    Συνέχεια στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

    Σχετικά με την πορεία της αύξησης των επιτοκίων, νωρίτερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και ίσως χρειαστεί να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    «Τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας στάσης», είπε. «Αλλά πρέπει επίσης να ομαλοποιήσουμε τα άλλα εργαλεία πολιτικής μας και έτσι να ενισχύσουμε την ώθηση από την πολιτική επιτοκίων μας», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Φρένο της ΕΚΤ στη σύσφιξη – Προς 50 μ.β. η αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ