• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bloomberg: Φρένο της ΕΚΤ στη σύσφιξη – Προς 50 μ.β. η αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Ύστερα από ένα επιθετικό ρυθμό που κράτησε τρεις μήνες και εκτόξευσε τα επιτόκια της Ευρώπης στο 2 %, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζονται να κάνουν ένα βήμα πίσω, συνεχίζοντας με λιγότερο επιθετικό ρυθμό την αύξηση των επιτοκίων.

    Η νέα συνεδρίαση που θα γίνει τον Δεκέμβριο φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων τραπεζιτών, ότι θα καταλήξει σε μία αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης.

    Κι αυτό, γιατί ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρχε η διάθεση για επιθετικές κινήσεις, πλέον αυτή η δυναμική για μία ακόμα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης φαίνεται να εκλείπει.

    Πληθωρισμός και ύφεση

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ίσως είναι τα μόνα σύμφωνα με το Bloomberg, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την –όπως όλα δείχνουν- προδιαγεγραμμένη πορεία προς μία μικρότερη αύξηση των επιτοκίων. Αναμένονται στις 30 Νοεμβρίου.

    Στον αντίποδα, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για ύφεση αποτελούν έναν ισχυρό λόγο για να αρχίσει η ΕΚΤ να ρίχνει ρυθμούς στην επιθετικότητά της, σε μία περίοδο όπου και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν δεύτερες σκέψεις.

    Μέχρι στιγμής, οι εκπρόσωπο της ΕΚΤ αρνούνται να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα, καθώς οι τραπεζίτες έχουν ακόμα τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου για να αποφασίσουν.

    Γεράκια και περιστέρια

    Αυτό όμως που διαφαίνεται είναι ότι τα «γεράκια», οι τραπεζίτες που επιμένουν στη σκληρή πολιτική για την αύξηση των επιτοκίων, δεν δείχνουν την ίδια διάθεση να υπερασπιστούν τις απόψεις τους.

    «Η επιφυλακτικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να επιτύχει άλλη μια αύξηση 75 μονάδων βάσης πιθανότατα αντανακλά μια αλλαγή στην ισορροπία των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η οικονομία επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός πιθανότατα να κορυφωθεί γύρω στο τέλος του έτους. Η άποψή μας είναι ότι είναι πιθανή μια αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο», ανέφερε το Bloomberg Economics.

    O διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ένα από τα ξακουστά «γεράκια» της ΕΚΤ, αποφεύγει να μιλήσει για την επόμενη αύξηση στα επιτόκια. Το ίδιο και ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank Joachim Nagel.

    Αντίθετα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση της τάξης του 50%.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί



    ΣΧΟΛΙΑ