«Όσο πιο γρήγορα λυθεί η εμπορική αβεβαιότητα, τόσο καλύτερα για όλους μας». Το μήνυμα της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια ήταν σαφές.

Οι δασμοί έχουν φέρει επιπλοκές στον σχεδιασμό των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι εμπορικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα στον «αέρα».

1

Τα καλά και τα κακά νέα

Τα καλά νέα που ήρθαν για την Ευρώπη το απόγευμα της Τετάρτης για πιθανή συμφωνία δασμών 15%, περιβάλλονται από ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς η διαρροή έγινε από ευρωπαίους αξιωματούχους, με την πλευρά των ΗΠΑ να κρατάει ακόμα τα χαρτιά της κλειστά.

 Με εξαίρεση την περίπτωση της Ιαπωνίας, που έδωσε καύσιμο στις αγορές και καθησύχασε επενδυτές και αναλυτές για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με τη τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η αβεβαιότητα για το τελικό προσχέδιο των δεκάδων συμφωνιών των ΗΠΑ με τους εμπορικούς της εταίρους διαταράσσει το μέχρι πρότινος αισιόδοξο οικονομικό περιβάλλον.

Η εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών να νικήσουν τον πληθωρισμό, ύστερα από μία ταχεία και σκληρή περίοδο νομισματικής σύσφιξης θα είχε στεφθεί με επιτυχία, αν ο παράγοντας Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε απειλήσει εκ νέου την πορεία του πληθωρισμού με την επιβολή δασμών.

Αν και η συνεδρίαση του Ιουλίου δεν αναμενόταν να κρύβει εκπλήξεις, η συνέντευξη της Λαγκάρντ επηρέασε τους traders, οι οποίοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το σενάριο μιας νέας μείωσης τον Σεπτέμβριο.

Μειώνουν τα στοιχήματα οι traders

Οι χρηματαγορές εκτιμούν πλέον ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Σεπτεμβρίου είναι μικρότερη του 30%.

Την περασμένη Τετάρτη το ποσοστό αυτό άγγιζε το 50%, πριν γίνει γνωστό ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ βρίσκονται κοντά σε εμπορική συμφωνία.

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια και οι δηλώσεις της Λαγκάρντ εστίασαν στην «καλή θέση» στην οποία βρίσκεται πλέον η κεντρική τράπεζα ύστερα από οχτώ διαδοχικές μειώσεις από τον Ιούλιο του 2024.

«Ίσως ήταν το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε τη λέξη παύση, ίσως ότι περιέγραψε τα επιτόκια ως σταθερά», σχολίασε ο Ντιν Τέρνερ, οικονομολόγος της UBS Wealth Management για να εξηγήσει τη στροφή των traders.

Παράλληλα οι δηλώσεις της Λαγκάρτν οδήγησαν τις ευρωαγορές στο να διαγράψουν τα πρωινά κέρδη, καθώς οι αρχικοί πανηγυρισμοί για μία πιθανή συμφωνία με την ΕΕ ζητούν πλέον επιβεβαίωση και σαφήνεια.

Αβεβαιότητα και στις αγορές

Στο μέτωπο των αγορών υπήρξαν κι άλλες αλλαγές, με τις αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων να αυξάνονται και το ευρώ να ανακάμπτει έναντι του δολαρίου.

Η ΕΚΤ είχε προετοιμαστεί για ένα σενάριο που προέβλεπε δασμούς 20% και πώς αυτό θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Σε περίπτωση που οι διαρροές επιβεβαιωθούν, ένας δασμός 15% θα ανακουφίσει τόσο τη κεντρική τράπεζα όσο και τα κράτη μέλη, που προετοιμάζονταν για δασμούς 30%.

Παράλληλα, βάσει της συμφωνίας με την Ιαπωνία, οι Ευρωπαίοι βλέπουν ευκαιρίες να επωφεληθούν από διάφορα σημεία, όπως αυτά που αφορούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Στην περίπτωση της συμφωνίας του Τόκιο με τις ΗΠΑ, οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων μειώνονται στο 15% από 27,5%. Επιπλέον, οι δασμοί που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ για άλλα ιαπωνικά προϊόντα από την 1η Αυγούστου θα είναι πλέον με συντελεστή 15% και όχι 25%, όπως απειλούσε νωρίτερα ο Τραμπ.

Στο ίδιο μονοπάτι φαίνεται ότι κινούνται και οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι αναζητούν δασμούς 15% για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η περίπτωση της Fed

Την επόμενη εβδομάδα η Fed θα ανακοινώσει τη δική της απόφαση για τα επιτόκια, εν μέσω σφοδρών επιθέσεων και απειλών προς τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ από την κυβέρνηση Τραμπ αλλά και από τον ίδιο.

Οι επενδυτές βλέπουν μία ακόμα συνεδρίαση να περνάει χωρίς μείωση επιτοκίων, με την κεντρική τράπεζα να έχει επιλέξει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, υπό των φόβο ότι οι δασμοί του Τραμπ θα πυροδοτήσουν νέα αύξηση του πληθωρισμού.

Ο Πάουελ, αν και δεν έχει απαντήσει στις επιθέσεις του Τραμπ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η πολιτική της Fed έχει επηρεαστεί από τους δασμούς.

Οι επενδυτές πλέον έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπου πιθανολογείται κατά 50% μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Τι κάνουν οι άλλες κεντρικές τράπεζες

Η Τράπεζα του Καναδά με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και την πολιτική ηγεσία να επιχειρεί να υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τη τελική συμφωνία, φαίνεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Μία κεντρική τράπεζα που τους προηγούμενους μήνες προχώρησε στην εντυπωσιακή μείωση 225 μονάδων βάσης μέσα σε εννέα μήνες, διατηρεί πλέον στάση αναμονής.

Η Ιαπωνία από την άλλη, η οποία εξέφραζε αμφιβολίες για το αν θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, μετά την συμφωνία με τις ΗΠΑ το ξανασκέφτεται. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Σινίτσι Ουτσίντα, ανέφερε ότι μετά τη συμφωνία έχουν δημιουργηθεί οι προδιαγραφές για την επανέναρξη των αυξήσεων στα επιτόκια.