• Οικονομία

    ΕΚΤ: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια-Τι φοβάται η Λαγκάρντ

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Με συνεχείς παρεμβάσεις, μέλη της ΕΚΤ συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για το τελικό επιτόκιο στην Ευρώπη. Το ενδεχόμενο μίας μακράς περιόδου με υψηλό πληθωρισμό είναι αυτό που ανησυχεί την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς ο στόχος του 2% έχει ήδη απομακρυνθεί χρονικά.

    Ύστερα από 250 μονάδες αύξηση στα επιτόκια μέσα σε τέσσερις μήνες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τις ενδείξεις ότι το πληθωρισμός έχει φτάσει στην κορύφωσή του, παραδέχεται ότι φοβάται το σενάριο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

    Ο Γιόακιμ Νάγκελ της Bundesbank, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για να πετύχει η ΕΚΤ τον στόχο της να επιστρέψει τον πληθωρισμό στο 2%.

    Εκτός από τα επιτόκια, η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σύσφιξη των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των προηγούμενων ετών από τον ερχόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας εκείνα τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν.

    Ο φόβος του στασιμοπληθωρισμού

    «Οι έρευνες που κάνουμε σε μηνιαία βάση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά δείχνουν αυξανόμενη τάση για το ενδεχόμενο μακράς παραμονής ενός υψηλού πληθωρισμού», δήλωσε ο Νάγκελ στο γερμανικό μέσο Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen.

    «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση».

    Σύμφωνα με τον Νάγκελ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να διστάσει, γιατί μία υποχώρηση θα μπορούσε να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.

    Σχετικά με την Γερμανία εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας βαριάς ύφεσης, ενώ αναφέρθηκε και σε δευτερογενείς κινδύνους που μελετώνται όπως οι υψηλότεροι μισθοί που θεσπίζονται σε πολλές χώρες, οι οποίοι διακινδυνεύουν μεγαλύτερη παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

    Επιμένει η Λαγκάρντ

    Ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε πριν λίγες ημέρες ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, ώστε να μην εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός.

    «Είναι κρίσιμη αυτή η διαδικασία γιατί θα ήταν πολύ χειρότερο για την οικονομία να εδραιωθεί ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα.

    Οι οικονομολόγοι αναμένουν στις δύο επόμενες συνεδριάσεις κινήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης σε κάθε μία από αυτές. Με τους φόβους για μία επερχόμενη ύφεση στην ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποστηρίξει ότι «η ύφεση που φοβόμασταν είναι πιθανό να είναι βραχύβια και επιφανειακή», επικαλούμενη της προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

    Και η Λαγκάρντ σχολίασε το ζήτημα των αυξανόμενων μισθών, σημειώνοντας ότι «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μήπως αρχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό».

    Σημειώνεται ότι στις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ για την οικονομία, η μείωση του πληθωρισμού μετατίθεται ένα χρόνο αργότερα, συγκεκριμένα για το 2025.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025.



    ΣΧΟΛΙΑ