• Οικονομία

    ΕΚΤ: Επανεξετάζει την νομισματική της στρατηγική

    • NewsRoom
    Lagarde Λαγκαρντ ΔΝΤ ΕΚΤ

    Christine Lagarde. Επικεφαλής ΕΚΤ


    Την επανεξέταση της στρατηγικής της νομισματικής της πολιτικής ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ ), όπως ανακοίνωσε το Διοικητικό της Συμβούλιο.

    Η  παρούσα στρατηγική είχε υιοθετήθηκε το 1998, ενώ ορισμένα από τα στοιχεία της διευκρινίστηκαν το 2003.

    Σε σχετική της ανακοίνωση, η ΕΚΤ αναφέρει:

    «Από το 2003, η οικονομία της ζώνης του ευρώ και η παγκόσμια οικονομία έχουν γνωρίσει βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σύμφωνα με την τάση, υπό συνθήκες επιβράδυνσης της παραγωγικότητας και γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και τα κληροδοτήματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν ωθήσει τα επιτόκια προς τα κάτω, περιορίζοντας τα περιθώρια της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική με συμβατικά μέσα ενώπιον δυσμενών κυκλικών εξελίξεων. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού είναι διαφορετική από την ιστορική πρόκληση της αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Η απειλή για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η ραγδαία ψηφιοποίηση, η παγκοσμιοποίηση και η συνεχής εξέλιξη των χρηματοπιστωτικών δομών έχουν μετασχηματίσει περαιτέρω το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η νομισματική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής του πληθωρισμού.

    Υπό το φως αυτών των προκλήσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει επανεξέταση της στρατηγικής του για τη νομισματική πολιτική, με πλήρη συμμόρφωση προς την εντολή για σταθερότητα των τιμών η οποία έχει ανατεθεί στην ΕΚΤ βάσει της Συνθήκης.

    «Καθώς οι οικονομίες μας υπόκεινται σε βαθιές αλλαγές, είναι η κατάλληλη στιγμή να επανεξετάσουμε τη στρατηγική ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε την εντολή που μας έχει ανατεθεί προς το βέλτιστο συμφέρον των Ευρωπαίων», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.



    ΣΧΟΛΙΑ