• Οικονομία

    EKT: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Το δίλημμα της Λαγκάρντ

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια γι’ ακόμη μία φορά, στο 4,5%  για το επιτόκιο αναχρηματοδότησης και στο 4% για αυτό των καταθέσεων.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη συνεχιζόμενη διαδικασία αποπληθωρισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ.

    Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού -ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και την ενέργειας- υποχωρούν, η αύξηση των μισθών περιορίζεται σταδιακά και οι επιχειρήσεις απορροφούν μέρος της αύξησης του κόστους εργασίας στα κέρδη τους.

    Στην ανακοίνωσή του πάντως, το ΔΣ υπογράμμισε ότι  θα διασφαλίσει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν επαρκώς περιοριστικά για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

    Στην κούρσα με τη Fed για τις μειώσεις

    H αρνητική «έκπληξη» του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έστρεψε τα βλέμματα των αγορών στην ΕΚΤ, η οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο.

    Το ενδεχόμενο να προχωρήσει η ΕΚΤ νωρίτερα από τη Fed σε μειώσεις επιτοκίων έχει αναστατώσει τις αγορές, οι οποίες είναι εν αναμονή των δηλώσεων των επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ και Τζερόμ Πάουελ.

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να τοποθετηθεί σε λίγη ώρα σε συνέντευξή τύπου, ενώ σε δύο εβδομάδες, η Fed θα ανακοινώσει την δική της απόφαση για τα επιτόκια.

    Με την ΕΚΤ στην ιστορία της, σπάνια να ξεφεύγει από τα χρονοδιαγράμματα της Fed, η Λαγκάρντ βρίσκεται σε δύσκολη θέση από τη μία να τιθασεύσει τις αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς για τις μειώσεις επιτοκίων κι από την άλλη να προχωρήσει σε νομισματική χαλάρωση, χωρίς να διακινδυνεύσει την τάση υποχώρησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

    Πλέον οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα προχωρήσει στη πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2024, με τους traders να ποντάρουν σε μόλις δύο μειώσεις μέσα στο έτος.



    ΣΧΟΛΙΑ