• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Συνεδρίαση EKT: Έτοιμη να ρίξει επιπλέον χρήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

    • Bloomberg
    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ανακοινώσει σήμερα άλλη μια σειρά ισχυρών νομισματικών μέτρων που θα βοηθήσουν την Ευρωζώνη να βγει από την κρίση της πανδημίας.

    Με τα νέα lockdowns να σφυροκοπούν την οικονομία, την διανομή των εμβολίων να ξεκινά και το Brexit να κινείται στην κόψη του ξυραφιού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να προσθέσουν 500 δισ. ευρώ (605 δισ. δολάρια) στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, παρατείνοντας το τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021. Είναι, επίσης, πιθανό να προσφέρουν στις τράπεζες επιπλέον πολύ φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια.

    Στόχος της EKT είναι να διατηρηθούν οι χαλαρές συνθήκες χρηματοδότησης στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αυτή η κίνηση θα συμπληρώσει τη δημοσιονομική στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του κοινού σχεδίου δαπανών της ΕΕ ύψους 1,8 τρισ. ευρώ που οι ηγέτες ελπίζουν να οριστικοποιήσουν σήμερα.

    Έκτακτα Μέτρα

    Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν αύξηση του PEPP στα 1,85 τρισ. ευρώ και παράτασή του κατά 6 μήνες. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιθανότατα θα συμφωνήσουν σε 12μηνη παράταση εάν προταθεί, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

    Το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να προφέρει νέα δάνεια μακράς διάρκειας στις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι αυτό το εργαλείο διατήρησης της ροής δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά υπήρξε και προ της πανδημίας, εν μέσω κρίσης διατίθεται ένα εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και το διάστημα διάθεσης του αναμένεται να παραταθεί.

    Τα προηγούμενα εργαλεία

    Η ΕΚΤ δεν έχει μειώσει τα επιτόκια στη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να αλλάξει σήμερα. Και οι 33 οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν προβλέπουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο -0,5%. Οι επενδυτές προεξοφλούν προς το παρόν μια μείωση 10 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

    Το παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς assets της κεντρικής τράπεζας, που ξεκίνησε το 2015, είναι επίσης απίθανο να τροποποιηθεί την ώρα που η προσοχή επικεντρώνεται στα πιο ισχυρά εργαλεία της πανδημίας.

    Τραπεζικά μερίσματα

    Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το εάν η ΕΚΤ, ως επόπτης τραπεζών της περιοχής, είναι έτοιμη να άρει την de facto απαγόρευση της πληρωμής μερισμάτων από τις τράπεζες. Είναι μια περίπλοκη απόφαση δεδομένου ότι οι τράπεζες επωφελούνται επί του παρόντος από κανονιστικές ελαφρύνσεις και εγγυήσεις κρατικών δανείων.

    Η Λαγκάρντ μπορεί κάλλιστα να το εξετάσει, αλλά η ΕΚΤ είναι προσεκτική για να διασφαλίσει τον διαχωρισμό μεταξύ των νομισματικών και εποπτικών της καθηκόντων, οπότε μπορεί να επιλέξει να αποφύγει το θέμα.

    Οικονομικές Προβλέψεις

    Οι οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ αναμένεται να επικαιροποιηθούν και πιθανότατα θα χρειαστούν ενδελεχή αναθεώρηση. Ενώ η ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, το επόμενο κύμα κρουσμάτων ήρθε πιο γρήγορα και ήταν πιο ισχυρό από το προβλεπόμενο.

    Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων δεν αποτελούν «παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού» για τις προβλέψεις, οπότε αναμένεται να παρουσιάσουν μια λιγότερο σοβαρή κάμψη φέτος, αλλά ασθενέστερη ανάπτυξη το 2021.

    Ένα σημαντικό νούμερο θα είναι η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό το 2023. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα παραμείνει πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το χαμηλότερο σενάριο, αλλά κοντά στο 2%, υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και μετά την κρίση, η δουλειά της κεντρικής τράπεζας δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ