• Οικονομία

    Εύσημα και… καμπανάκια Ρέγκλινγκ!

    ESM: Προτείνει ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% και χρέους στο 100% του ΑΕΠ

    Κλάους Ρέγκλινγκ


    Στους κινδύνους που εγκυμονούν από τη μετάλλαξη Δέλτα αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στην 25η «Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης», που διοργανώνει ο Economist.

    Όπως αναφέρει ένα νέο κύμα της πανδημίας μπορεί να πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός, ποτ συνεισφέρει ένα σημαντικό κομμάτι στο ελληνικό ΑΕΠ.

    Πάντως, ο επικεφαλής του ESM απένειμε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ απηύθυνε και συστάσεις για τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να διασφαλιστεί μια σταθερή ανάκαμψη για το ελληνικό ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως παραμένουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία της χώρας μας, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηριχθεί από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημείο κλειδί θα αποτελέσουν οι χρηματοδοτήσεις δανείων από το τραπεζικό σύστημα προς τις επιχειρήσεις.

    Έλλειμμα και χρέος

    «Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα μείνουν υψηλά το 2021 και θα βελτιωθούν του χρόνου», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό χρέος, καθώς όπως είπε, λόγω της πανδημίας παρατηρείται αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως τα χαμηλά επιτόκια που καταγράφονται σήμερα θα αρχίσουν να περιορίζονται με την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και με τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τα οποία διατηρούνται τα επιτόκια ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα.

    Προϋπόθεση το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM είναι η σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας και «η χρηστή δημοσιονομική ανάκαμψη, που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους».

    Σημείο κλειδί πάντως, αποτελούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, που θα κριθούν και από την πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ρέγκλινγκ, παρουσία και του Χρήστου Σταϊκούρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 4%, που είναι διπλάσιο ποσοστό από το στόχο που έχει θέσει εδώ και χρόνια η ΕΚΤ, στο 2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρέγκλινγκ: Ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας – Βασική παράμετρος η βιωσιμότητα του χρέους



    ΣΧΟΛΙΑ