• Οικονομία

    Ρέγκλινγκ: Ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας – Βασική παράμετρος η βιωσιμότητα του χρέους

    Κλάους Ρέγκλινγκ

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Την ισχυρή πεποίθησή του ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει με ταχείς και υψηλούς ρυθμούς εκφράζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.

    Ο επικεφαλής του ESM εκτιμά ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και τα επιτόκια δανεισμού μπορεί να υποχωρήσουν και άλλο, ενώ μεταφέρει την αισιοδοξία των επενδυτών, θέτει όμως ως προϋπόθεση την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων.

    «Η κυβέρνηση και η Επιτροπή εκτιμούν ότι θα προστεθούν επτά ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη τα επόμενα πέντε-έξι χρόνια. Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν μάλιστα ότι η θετική επίδραση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη, άρα μπορεί να έχουμε και πιο ευχάριστες εκπλήξεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως «σε ό,τι αφορά τα επιτόκια οι ορθές πολιτικές εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτή με τη σειρά της θα οδηγήσει σε μείωση των ελληνικών spreads, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως υποχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Με τις σωστές μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν χαμηλά ή και θα μειωθούν περισσότερο».

    Επιπλέον σημειώνει πως στο εξής η κρίσιμη παράμετρος θα είναι η βιωσιμότητα του χρέους και προαναγγέλλει τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Η βιωσιμότητα του χρέους θα ειναι το κύριο ζήτημα. Συνολικά στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο συντονισμού. Προκειμένου να λειτουργήσει σωστά η Νομισματική Ένωση, αυτό είναι κάτι απολύτως ουσιώδες και αναγκαίο. Γνωρίζουμε ότι το υπάρχον Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται μεταρρύθμιση και εντός του έτους θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», σημειώνει.

    Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ESM δεν κρύβει την ανησυχία του για τη χαμηλή συμμετοχή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και υπογραμμίζει ότι για την ελληνική οικονομία ισχύει το «τώρα ή ποτέ».

    «Μέχρι στιγμής, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί όπως έχει συμφωνηθεί με την ΕΚΤ. Η πρόοδος είναι σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί. Οι μηχανισμοί υπάρχουν, ο Ηρακλής είναι διαθέσιμος και θα επεκταθεί. Με αυτά υπόψη, πράγματι μας ανησυχεί κάπως ότι οι χορηγήσεις δανείων είναι περιορισμένες και η ανάπτυξη πιθανώς θα απαιτήσει περισσότερη τραπεζική χρηματοδότηση, κυρίως για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το συζήτησα στις διάφορες συναντήσεις μου με την κυβέρνηση. Έχουν πλήρη επίγνωση και εργάζονται για να αυξηθεί η αναγκαία χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να έχουν μερίδιο στην ανάκαμψη».

    Διαβάστε επίσης: 

    Regling: Στηρίξτε τις μεταρρυθμίσεις, τα δύσκολα πέρασαν



    ΣΧΟΛΙΑ