• Οικονομία

    Μείωση ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι θα έχουν νέα έκπτωση 10%

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες, με αποτέλεσμα να δικαιούνται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ φέτος κατά 10%.

    Ήδη, με νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή καθορίζεται πως οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία για τις ασφαλισμένες κατοικίες μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες τα ασφαλίσουν να λάβουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ.

    Η διαβίβαση των στοιχείων θα γίνεται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου και σε αυτά θα περιέχονται τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας.

    Τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:

    α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

    β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

    γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

    δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,

    ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

    στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,

    ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

    Ποιοι θα έχουν μείωση ΕΝΦΙΑ έως και 10%

    Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ ο μέσος ΕΝΦΙΑ που πληρώθηκε το 2023 άγγιζε τα 368 ευρώ, μειωμένος κατά 31% σε σχέση με το 2018 όταν είχε διαμορφωθεί στα 489 ευρώ. Μάλιστα, η συνολική περιουσία με βάση την οποία υπολογίζεται ΕΝΦΙΑ διαμορφώθηκε στα 769,4 δισ. ευρώ, έναντι 600 δισ. ευρώ το 2018.

    Από φέτος, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές θα έχουν επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως και 10%.

    Για να πάρουν την έκπτωση, θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας, όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9. Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

    Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

    Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης, αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους τρεις μήνες τον χρόνο. Δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

    Για παράδειγμα, για ασφάλιση ενός ακινήτου για φυσικές καταστροφές:

    *για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%,

    *για 9 μήνες η έκπτωση θα είναι 7,5%,

    * για έξι μήνες περιορίζεται στο 5% και

    *για τρεις μήνες στο 2,5%.

    Διαβάστε επίσης

    «Τρέχει» η μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια – Πώς θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ

    Άνοιξε η πλατφόρμα για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων

    Πάνω από 2.000 καταγγελίες πολιτών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ – Βήμα βήμα η διαδικασία για ανώνυμες ή επώνυμες αναφορές



    ΣΧΟΛΙΑ