ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ρεκόρ Α’ τριμήνου στις απονομές νέων συντάξεων αλλά και μείωση κατά 65% στις οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους κατέγραψε ο ΕΦΚΑ με βάση την επίσημη έκθεση «ΑΤΛΑΣ» Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων το Α’ τρίμηνο του 2022 έφτασαν τις 61.864, σημειώνοντας αύξηση 91% σε σχέση με το 2019 (32.374 αποφάσεις), 73% σε σχέση με το 2020 (35.685 αποφάσεις) και 19% σε σχέση με πέρυσι 52.111 αποφάσεις).

Παράλληλα, η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης νέων συντάξεων συνέβαλε στην ραγδαία αποκλιμάκωση τόσο του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων όσο και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους εν αναμονή συνταξιούχους.
Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (πλην διεθνών και ανελαστικών) περιορίστηκαν τον Μάρτιο του 2022 στις 78.173, μειωμένες κατά 28% σε σχέση με τον Μάρτιο 2021 και κατά 43% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020.
Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους εν αναμονή συνταξιούχους περιορίστηκαν στα 179,9 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2022 μειωμένες κατά 65% σε σχέση με το 2021 (509,7 εκατ. ευρώ) και 72% σε σχέση με το 2020 (637,7 εκατ. ευρώ). Η σημαντική αυτή αποκλιμάκωση οφείλεται στην εκκαθάριση –μέσα από στοχευμένες δράσεις- του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων παλαιών ετών (προ του 2019) για τις οποίες είχαν συσσωρεύσει και τα μεγαλύτερα ποσά οφειλών. Εκκρεμεί μόνο ένας μικρός αριθμός συνταξιοδοτικών περιπτώσεων που είναι εξαιρετικά σύνθετες ή με ελλιπή στοιχεία.

Τέλος, τονίζεται πως η έκθεση ΑΤΛΑΣ αποτελεί το πλέον επίσημο, επικαιροποιημένο και αξιόπιστο εργαλείο αποτύπωσης της πλήρους εικόνας τόσο των εκκρεμών κύριων συντάξεων όσο και της ολοκλήρωσης νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων που δημοσιεύεται κάθε μήνα από τη Διεύθυνση Μελετών του e-ΕΦΚΑ.
Διαβάστε επίσης:
Στα χέρια του Σταϊκούρα το πρώτο ελληνικό drone
Δώρο Πάσχα: Δείτε πώς υπολογίζεται με online εφαρμογή
Προυπολογισμός: Η ακρίβεια “φούσκωσε” τα φορολογικά έσοδα το Μάρτιο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιώργος Λυγγερίδης: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα στη Θεσσαλονίκη
- Ανδρουλάκης: Πρότεινε τον Γιάννη Βαρδακαστάνη για νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ
- Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτελεί τη βασική απειλή για την Ευρώπη
- Οι πρώτες λέξεις που είπε η Μελάνια στον Τραμπ δευτερόλεπτα μετά τους πυροβολισμούς (Βίντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.