• Οικονομία

    Αποκαλυπτικό: Εφάπαξ μείωση 25% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο – Ξανά στο τραπέζι και η μείωση του συντελεστή στο 20% από φέτος

    Φορολογική δήλωση


    Αποφασισμένη να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς από τον Ιούνιο αναμένεται να ισχύσει μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις περίπου κατά 25%. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα «χορηγήσει» κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 650 εκατ. ευρώ, αν δεχθούμε ότι τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων αντιστοιχούν στο μέγεθος των 2,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της αξιοποίησης των κεφαλαίων από τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, με τους Θεσμούς να είναι έτοιμοι να αποδεχθούν τη διάθεση μέρους των επιστροφών από αυτά, και συγκεκριμένα της δόσης του Ιουνίου, προς την περαιτέρω ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

    Η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 25% αναμένεται ότι θα ισχύσει για φέτος. Χαρακτηριστικά, όπως τόνισε κορυφαία πηγή στο οικονομικό επιτελείο, θα είναι one-off. Κι αυτό διότι τα έσοδα των ANFAs και SMPs που καταβάλλονται εντός της χρονιάς κι ενώ τελεί υπό εκτέλεση ο προϋπολογισμός, δεν προκαλούν δέσμευση. Μέχρι σήμερα η διάθεσή τους κατευθυνόταν στην αποπληρωμή του χρέους. Ωστόσο, τα χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων (1,16% χθες για το 10ετές και 1,60% η απόδοση του 15ετούς), σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κατατρύχεται από το άγος των υπερπλεονασμάτων, όπως η προηγούμενη, επιτρέπουν την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης, αλλά και να ξεπεραστεί ο στόχος του 2,8%, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

    «Αν πείσουν οι επιχειρήσεις ότι θα διαθέσουν τα κεφάλαια αυτά για επενδύσεις και για την πρόσληψη προσωπικού θα εξεταστεί γενναιότερη μείωση της προκαταβολής φόρου την επόμενη χρονιά», τόνιζε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

    Για φέτος, όμως, οι επιχειρήσεις θα προκαταβάλουν 650 εκατ. ευρώ λιγότερα για το 2021 με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το 2020 και αφορούσαν στο 2019.

    Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, όπως τονίζεται, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα προχωρήσει φέτος, αντί του 2021, και στη μείωση του φορολογικού συντελεστή. Μέχρι τώρα φαινόταν να επικρατεί η άποψη περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Πλην όμως, η κυβέρνηση θέλει νέες επενδύσεις, κυρίως από το εξωτερικό και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επίπεδα του 20% καθιστά τη χώρα επενδύσιμη. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να υπάρξει και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του φορολογικού συντελεστή στο 22%. Η χρονιά μόλις ξεκίνησε, εξηγούν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας και πως καλά-καλά δεν έχει κλείσει ακόμα ο προϋπολογισμός του 2019.

    Πηγές της αγοράς πάντως, ΣΕΒ και Ελληνική Παραγωγή έχουν ταχθεί σε αυτή τη φάση υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αφού το συγκεκριμένο μέτρο βοηθά και τις ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ το τελικό προϊόν καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστικό.



    ΣΧΟΛΙΑ