Οικονομία

«Πράσινο φως» από την Κομισιόν για την επιστροφή 748 εκατ. στην Ελλάδα από ANFAs και SMPs

  • NewsRoom

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis


Ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, καθώς δίνει το πράσινο φως στο Eurogroup να προχωρήσει σε απόφαση επιστροφής κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που φτάνουν σχεδόν τα 750 εκατομμύρια ευρώ.

Οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις, Πάολο Τζεντιλόνι και Νικολά Σμιτ παρουσιάζουν στην Κομισιόν, τις οικονομικές εκθέσεις ανά χώρα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι παρατηρήσεις για την ελληνική οικονομία δεν διαφέρουν, σε γενικές γραμμές, από τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν εν’ω με εξαίρεση τη δυσμενή εικόνα λόγω της πανδημίας, είναι θετικές καθώς αναγνωρίζεται πως η Ελλάδα προχωρά στην εκπλήρωση των συμφωνημένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ανάβει «πράσινο φως» προς το Eurogroup, που θα γίνει στις 11 Ιουνίου, να εγκρίνει την επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν τράπεζες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, δηλαδή €748 εκατομμύρια ευρώ, από αποδόσεις των ANFAs και SMPs.

Τα χρήματα αυτά έχει συμφωνηθεί να διατεθούν για την κάλυψη δανειακών οφειλών, ενώ η συζήτηση για τη χρήση ποσών από τις επιστροφές σε επενδύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, η έκθεση παρατηρεί πως το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει εκτελεστεί μερικώς, όπως συμβαίνει συστηματικά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την παρατήρηση της Κομισιόν, και ο στόχος του 1,2% επί του ΑΕΠ δεν επιτεύχθηκε το 2019.

Επαινετική μνεία, όμως, γίνεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2019 και εκτιμάται ότι το 2021 η Ελλάδα θα έχει και πάλι πλεόνασμα, μετά την κάμψη που θα εμφανίσει η οικονομία το 2020, λόγω των σημαντικών ζημιών από την πανδημία του κορονοϊου με ιδιαίτερες επιπτώσεις στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ως προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταγράφεται σταθεροποίηση, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα εξωτερικά σοκ, ενίσχυση της ρευστότητας αλλά μικρή και εύθραυστη κερδοφορία. O ρυθμός μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων επιταχύνθηκε το 2019, αλλά το ύψος τους παραμένει μεγάλο, στα € 68,5 δισ., μειωμένα κατά € 13,3 δισ. από το 2018.

Σε σχέση με την τρίμηνη επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η Κομισιόν αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη παρά την μικρή αποδοχή του σχήματος, ενώ οι πλειστηριασμού έχουν σταματήσει λόγω της μη λειτουργίας των δικαστηρίων.

Ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις καταγράφεται πρόοδος, αλλά επισημαίνεται ο κίνδυνος νέων καθυστερήσεων στη συγκρότηση του κτηματολογίου, λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί πως η προώθηση πολιτικών σε τομείς που έχουν καθυστερήσει, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα αποτελεί εγγύηση για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και τη βιώσιμη ανάκαμψη.ΣΧΟΛΙΑ