• Οικονομία

    Μάλστρομ: Ο Τραμπ θα αναβάλει τους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

    • NewsRoom
    τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ


    Παράταση εκτιμάται ότι θα δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στην προθεσμία που έχει προαναγγείλει, στις 18 Μαΐου, σχετικά με την επιβολή δασμών, σε οχήματα που εισάγονται από την Ε.Ε, σύμφωνα με όσα υποστήριξε η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο, Σεσίλια Μάλμστρομ, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, στην εφημερίδα Sueddeutsche.

    Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα αυτό τον μήνα, Ο πλανητάρχης αύξησε τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ αναμένεται να λάβει την απόφασή του για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η απόφαση αυτή θα είναι βαρύνουσας σημασίας για την ευρωπαϊκή παραγωγή αυτοκινήτων, καθώς η επιβολή δασμών θα μπορούσε να επηρεάσει εξαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, αξίας 47 δισεκ. ευρώ.

    Όπως εκτιμά η Μάλμστρομ, στην προσπάθεια των αμερικανικών αρχών να επικεντρωθούν στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο, είναι πολύ πιθανό να προκύψει μια αναβολή της προθεσμίας για επιβολή δασμών.

    Η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε συγκεκριμένα «Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να παραταθεί, λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας».

    Υπογραμμίζεται ότι, εάν τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος προχωρήσει σε ό,τι αφορά στην επιβολή δασμών στις 18 Μαΐου, η Ε.Ε έχει ετοιμάσει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί, ως αντίποινα.

    Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι δεν θα συζητήσουν εμπορικές συμφωνίες υπό την απειλή ενεργειών από τον Τραμπ, κάτι που ορισμένοι παρομοίασαν με μια διαπραγμάτευση «έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο».



    ΣΧΟΛΙΑ