• Οικονομία

    Δοκιμαστική περίοδος – Δεν αλλάζει η αποζημίωση απόλυσης

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αλλάζουν όλα με τις νέες διατάξεις για τη δοκιμαστική περίοδο των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου ο εργοδότης δύναται, κατά τη σύναψη σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, να συμφωνήσει με τον εργαζόμενο δοκιμαστική περίοδο χρονικού διαστήματος έως 6 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας η σύμβαση ή η σχέση εργασίας τελεί υπό δοκιμή.

    Αν, κατά τη διάρκεια ή με το πέρας του χρονικού διαστήματος, ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου είναι επιτυχής και διατηρήσει αυτόν στην επιχείρησή του, ως χρόνος έναρξης της σύμβασης λογίζεται η αρχική ημερομηνία πρόσληψης του εργαζόμενου για όλα τα δικαιώματά του που στηρίζονται στην απασχόλησή του.

    Αν, κατά τη διάρκεια ή με το πέρας του χρονικού διαστήματος, ο εργοδότης κρίνει ότι η δοκιμαστική υπηρεσία του εργαζόμενου δεν είναι επιτυχής, η σύμβαση υπό δοκιμή λύεται αυτοδικαίως, και ο διανυθείς χρόνος λογίζεται ως χρόνος εργασίας για όλα τα δικαιώματα που παρήχθησαν μέχρι το σημείο της λύσης της.

    Σε περίπτωση σύμβασης εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, η δοκιμαστική περίοδος που συμφωνείται είναι ανάλογη του συνολικού προβλεπόμενου χρόνου που ορίζει η σύμβαση και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 της συνολικής περιόδου απασχόλησης, με ανώτατο όριο τους 6 μήνες. Αν ανανεωθεί η σύμβαση για την ίδια θέση και τα ίδια καθήκοντα, δεν επιτρέπεται πρόβλεψη για νέα δοκιμαστική περίοδο.

    Αν η σχέση εργασίας ανασταλεί για οποιονδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, παρατείνεται αναλόγως η διάρκειά της.

    Σε κάθε περίπτωση και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, εφαρμόζονται όλες οι προστατευτικές για τον εργαζόμενο διατάξεις που συνδέονται με τη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας του, όπως αυτές αποτυπώνονται ιδίως στα άρθρα 162 έως 179 και στην παρ. 1 του άρθρου 339.

    Ωστόσο η απασχόληση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου για τους πρώτους 12 μήνες από την ημέρα ισχύος της μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός αν άλλο συμφωνήσουν τα μέρη.

    Σε περίπτωση που τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνήσουν δοκιμαστική περίοδο του άρθρου 1Α και πληρούνται οι όροι της παρ. 2 του άρθρου αυτού, το χρονικό διάστημα της δοκιμαστικής περιόδου προσμετράται στον χρόνο των 12 μηνών.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ: Ποιοι εργαζόμενοι εντάσσονται στους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος

    Παράλληλη απασχόληση και ανάπαυση

    Ρυθμίσεις για την άμεση διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών – Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής



    ΣΧΟΛΙΑ