• Οικονομία

    Δύσπιστες οι αγορές παρά την επιστροφή του Σιμσέκ – Κατρακύλα για τη λίρα

    • NewsRoom
    Μεχμέτ Σιμσέκ, ΥΠΟΙΚ Τουρκίας

    Μεχμέτ Σιμσέκ, ΥΠΟΙΚ Τουρκίας


    Η πρώτη αντίδραση των αγορών δεν ήταν η αναμενόμενη ύστερα από την επιλογή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετήσει –ίσως- την αγαπημένη επιλογή της Wall Street στη θέση του Υπουργού Οικονομικών. Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην τσάρος της οικονομίας στην Τουρκία, ο οποίος απομακρύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων των τεχνοκρατών από το υπουργικό συμβούλιο με εντολή Ερντογάν, επέστρεψε και οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία της οικονομίας στην Τουρκία.

    Η τουρκική λίρα δοκίμασε γι’ ακόμη μια φορά τις αντοχές της κατρακυλώντας στο 21,46 έναντι του δολαρίου την Τρίτη, ενώ μία νέα έκθεση της Goldman Sachs βλέπει το νόμισμα να καταρρέει στα 28 ανά δολάριο τους επόμενους 12 μήνες, συμφωνώντας με παλαιότερη πρόβλεψη της Morgan Stanley.

    Ποιος είναι ο αγαπημένος της Wall Street

    Βετεράνος των αγορών, ο Σιμσέκ  έχει εργαστεί στο παρελθόν ως στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch. Κοσμοπολίτης με βρετανική υπηκοότητα, έχει εργαστεί σε διεθνείς κολοσσούς, μέχρι και σε μονάδα της πρεσβείας των ΗΠΑ. Το 2007 εισήχθη στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του ΑΚΡ και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2009-2015.

    Οι αγορές, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν είχαν εκφράσει την επιθυμία τους να επιστρέψει στον υπουργικό θώκο ο Σιμσέκ, ελπίζοντας να επιστρέψει την οικονομική πολιτική της Τουρκίας σε πιο «λογικές» πρακτικές.

    Η ανακοίνωση του ονόματός του χάρισε χαμόγελα στους επενδυτές, όμως η ελευθερία κινήσεών του αποτελεί ένα ζήτημα.

    Ο Σιμσέκ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών ότι μπορεί να ανατρέψει τα ανορθόδοξα μοντέλα του Ερντογάν, τα οποία φέρεται να οδήγησαν στη χειρότερη κρίση πληθωρισμού εδώ και δύο χρόνια και στην φυγή των επενδυτών από τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία.

    «Η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από την επιστροφή στην ορθολογική χάραξη πολιτικής», δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στην Άγκυρα. «Η διαφάνεια, η προβλεψιμότητα, η συνέπεια και η συμβατότητα με τους διεθνείς κανόνες θα είναι οι βασικές αρχές», ανέφερε, όμως το παιχνίδι για τις αγορές παίζεται στην ελευθερία κινήσεων που θα του χαρίσει ο Ερντογάν.

    Στροφή σε στελέχη με εμπειρία σε τράπεζες της Wall Street

    Το αν είναι παιχνίδι εντυπώσεων ή ουσιαστικής στροφής της οικονομικής πολιτικής μένει να φανεί, όμως ο Ερντογάν φαίνεται έτοιμος να ενισχύσει το οικονομικό του επιτελείο με τεχνοκράτες, που μέχρι στιγμής απέφευγε.

    Πρώην συνδιευθύνουσα σύμβουλος στη First Republic Bank και πρώην διαχειριστική διευθύντρια στην Goldman Sachs, η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, είναι γνωστή για την σημαντική εμπειρία της ως οικονομικό στέλεχος σε κολοσσούς των Ηνωμένων Πολιτείων.

    Την Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Μεχμέτ Σιμσέκ και είναι πιθανόν να αναλάβει τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

    Πρόκειται για μία σημαντική πρόκληση για την 41χρονη με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά. H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση, στην οποία έχει εξαντλήσει σχεδόν τα αποθεματικά της και επιβιώνει χάρη στη στήριξη των ξένων φίλων του Ερντογάν.

    Με τον Τούρκο Πρόεδρο να έχει  σημαντικό έλεγχο στην διοίκησή της, η κεντρική τράπεζα έφτασε στα όριά τους τα αποθεματικά της, στην προσπάθειά της τους προηγούμενους μήνες να δημιουργήσει μία τεχνητή σταθερότητα για την λίρα.

    Διαβάστε επίσης: 

    BIMCO: Αναμένει αύξηση της ζήτησης ξηρού φορτίου από 1,5% έως 2,5%

    Τουρκία: Ποια είναι η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν που ακούγεται για επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας

    Χρ. Μεγάλου στο Bloomberg: Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση – Ανάπτυξη 3,5% το 2023

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ