• Οικονομία

    Δημοσκόπηση Bloomberg: Στο 80% οι πιθανότητες για ύφεση στην ευρωζώνη

    • Bloomberg


    Ο κίνδυνος ύφεσης στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει βουτιά στην οικονομική δραστηριότητα.

    Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν πλέον την πιθανότητα συμπλήρωσης δύο συνεχόμενων τριμήνων συρρίκνωσης στο 80% τους επόμενους 12 μήνες, από 60% που προέβλεπαν στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

    Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αλλά και μία από εκείνες με τη μεγαλύτερη έκθεση στις περικοπές του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι πιθανό να συρρικνωθεί ήδη από το τρέχον τρίμηνο.

    Recession Risk | Economists see 80% chance of a euro-area recession in next 12 months
    Οι οικονομολόγοι βλέπουν 80% πιθανότητες για ύφεση της ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες

    Νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου στην κατανάλωση ενέργειας, έπειτα από τη μείωση των ροών φυσικού αερίου στην περιοχή από τη Ρωσία, καθώς ήδη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό πληθωρισμό και άλλα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον επιχειρηματικό τομέα συρρικνώνεται από τον Ιούλιο, χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερα σημάδια βελτίωσης βραχυπρόθεσμα.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg, ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να κορυφωθεί στο 9,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σχεδόν πέντε φορές πάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι ερωτηθέντες δεν βλέπουν να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το 2024.

    Inflation Outlook | Economists see price growth peaking at 9.6% in the fourth quarter
    Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αύξηση των τιμών να κορυφώνεται στο 9,6% το τέταρτο τρίμηνο

    Αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προέβλεψαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παραμείνει στάσιμη όταν επικαιροποίησαν την πολιτική τους αυτόν τον μήνα, κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην περιοχή. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων στην αποφασιστικότητά τους να δαμάσουν το ράλι των τιμών, όμως οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο χρόνος για τέτοιες κινήσεις τελειώνει.

    Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν τώρα την ΕΚΤ να διακόπτει νωρίτερα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ωστόσο εκτιμούν ότι τα επιτόκια καταθέσεων θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα, στο 2%, έως τον Φεβρουάριο. Περισσότεροι από τους μισούς περιμένουν αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Οκτώβριο.

    Rate Path | ECB is seen pausing rate hikes after February next year
    Η ΕΚΤ φαίνεται να σταματά τις αυξήσεις επιτοκίων μετά τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους

    Ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα ήταν «κατάλληλη», ενώ άφησε να φανεί ότι τα επόμενα βήματα της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως να είναι μικρότερα. Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είπαν στο Bloomberg μετά την τελευταία απόφαση, ότι δεν θα απέκλειαν το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

    Διαβάστε ακόμη:

    Θα γλυτώσουμε την ύφεση ή θα πάει πιο βαθιά;

    Χάμπεκ: Αντιμέτωπη με ύφεση η Γερμανία – Εισφορά στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ