• Ενέργεια

    Κομισιόν: Πρόταση για έκτακτη εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων

    • Bloomberg
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά εργοστάσια στα 180 έως 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο πλαίσιο του πακέτου έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

    Η Κομισιόν, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει την Τετάρτη ένα πρωτοφανές σχέδιο παρέμβασης στις αγορές ενέργειας, σχεδιάζει επίσης να προτείνει προσωρινή εισφορά για τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων, η οποία θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 33% των υπερκερδών τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ως βάση θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη προ φόρων του οικονομικού έτους 2022 που είναι πάνω από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των τριών ετών από το 2019 και μετά.

    Για να μειώσει τη ζήτηση ενέργειας, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ εξετάζει έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης της ζήτησης κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής κατά 5%.

    Οι τελικοί αριθμοί θα πρέπει να εγκριθούν από τους επιτρόπους της ΕΕ που συνεδριάζουν την Τρίτη και στη συνέχεια θα απαιτηθεί η υπογραφή του σχεδίου από τις εθνικές κυβερνήσεις.

    Μεγάλες διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο σχεδιασμού του πακέτου επείγουσας παρέμβασης εκδηλώθηκαν κατά την συνάντηση υπουργών την περασμένη εβδομάδα και ορισμένες κυβερνήσεις είναι πιθανό να πιέσουν για αλλαγές στο σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μείωση κατανάλωσης και έκτακτη εισφορά από τα υπερκέρδη θα προτείνει η Κομισιόν

    Εισφορά αλληλεγγύης σε ΕΛΠΕ και Motor Oil με εντολή φον ντερ Λάιεν – Μεγάλη πτώση των μετοχών τους



    ΣΧΟΛΙΑ