• Οικονομία

    Dimon (JPMorgan): Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Jamie Dimon, CEO της J.P. Morgan Chase

    Jamie Dimon, CEO της JP Morgan Chase


    Υπάρχει μια πιθανότητα μεγαλύτερη του 50% να οδηγηθούν οι ΗΠΑ σε ύφεση, σύμφωνα με τον CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, αν και όπως εξηγεί, δεν βλέπει συστημικά προβλήματα.

    Μιλώντας τη Δευτέρα από το συνέδριο JPMorgan High Yield and Leveraged Finance στο Μαϊάμι, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας σε επίπεδο ενεργητικού τόνισε ότι, οι αγορές πιθανώς να μην τιμολογούν όσο θα έπρεπε την πιθανότητα τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Όπως σημείωσε, “υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι κάπως ανησυχητικά”, ενώ  διαφώνησε με την μεγάλη πιθανότητα που δίδεται στο ενδεχόμενο η οικονομία να μην περάσει σε ύφεση.

    “Η αγορά βλέπει μια ήπια προσγείωση. Αυτό μπορεί κάλλιστα να συμβεί”, ανέφερε στο CNBC.

    “Αλλά οι πιθανότητες, σύμφωνα με την αγορά, είναι 70% έως 80%. Εγώ βλέπω τις μισές απ’ αυτές, αυτό είναι όλο”, συμπλήρωσε.

    “Είναι πάντα λάθος να κοιτάς μόνο τη χρονιά”, συνέχισε.

    “Όλοι αυτοί οι παράγοντες για τους οποίους μιλήσαμε: το QT (ποσοτική σύσφιξη), τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η γεωπολιτική, αυτά τα πράγματα μπορεί να τραβήξουν πολλά χρόνια. Είμαι λίγο επιφυλακτικός με τα πάντα”, τόνισε.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν αναμένει επανάληψη ορισμένων από τις άλλες σοβαρές “βουτιές” που αντιμετώπισε η οικονομία των ΗΠΑ, όπως η χρηματοοικονομική κρίση του 2008 που οδήγησε τη Wall Street να βυθιστεί, καθώς οι τράπεζες επλήγησαν από την κατάρρευση του κλάδου των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης.

    Σύμφωνα με τον Dimon, τα υψηλότερα επιτόκια μαζί με μια ύφεση θα μπορούσαν να πλήξουν σκληρά τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα και οι περιφερειακές τράπεζες, αλλά με περιορισμένες μακροοικονομικές επιπτώσεις.

    “Αν έχουμε ύφεση, ναι, θα χειροτερέψει. Εάν δεν έχουμε ύφεση, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν”, σημείωσε.

    “Μέρος αυτού είναι απλώς μια διαδικασία ομαλοποίησης. Τα επιτόκια ήταν τόσο χαμηλά για τόσο καιρό. Εάν τα επιτόκια μείνουν ψηλά και έχουμε ύφεση, θα υπάρξουν προβλήματα με τα ακίνητα και ορισμένες τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ακίνητα από άλλες”, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις περιφερειακές τράπεζες, χαρακτήρισε τα θέματα που έπληξαν ιδρύματα όπως η Silicon Valley Bank και η New York Community Bank ως “ιδιότυπα” και τόνισε ότι η ιδιωτική πίστωση θα μπορούσε να πληγεί, όμως όχι σε συστημικό επίπεδο.

    Πηγή: CNBC

    Διαβάστε επίσης: 

    Golden Visa τριών «ταχυτήτων» – Σε ποιες περιοχές αυξάνεται στα 800.000 ευρώ

    ΗΠΑ: Ο Τραμπ άσκησε έφεση στη δικαστική απόφαση με την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 354,9 εκατ. δολαρίων

    Πρωτοψάλτης (ΔΥΠΑ): Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων για Τεχνητή Νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ