• Οικονομία

    Προβλέψεις-κόλαφος από Citi: Γιατί βλέπει να έρχεται ταυτόχρονη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

    • NewsRoom
    Citi


    Χαμηλότερα βάζει τον πήχη για την Ελλάδα η Citigroup, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και διατυπώνοντας την άποψη ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση του αφορολόγητου θα έρθει «χέρι με χέρι» με νέα μείωση των συντάξεων το 2019.

    Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι δεν βλέπουν να γίνονται σημαντικές υποχωρήσεις από τους δανειστές στο σκέλος του χρέους (σ.σ.: κάτι στο οποίο υπολογίζει σημαντικά η ελληνική κυβέρνηση).

    Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει η Citi, ο ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, πιθανότατα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, λόγω της υποχώρησης των καταναλωτικών δαπανών, και διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση, τα τρία πρώτα τρίμηνα του περασμένου έτους.

    Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη το 2017 διαμορφώθηκε κατά πάσα πιθανότητα λίγο πάνω από το 1% και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και το 2018, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας παραμένουν «σφικτές», ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα και τα capital controls εξακολουθούν να «πνίγουν» την οικονομία. Συγκεκριμένα, η Citi εκτιμά πως για το 2017 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,2% και στο ίδιο επίπεδο θα παραμείνει και το 2018 (από 1,3% και 1,5% που προέβλεπε, αντίστοιχα, για το 2017 και το 2018).

    Η Citi εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα επιταχυνθεί σημαντικά ούτε τα επόμενα χρόνια, αφού για το 2019 προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,5%, το 2020 θα βρεθεί στο 1,6%, το 2021 στο 1,5% και το 2022 στο 1,6%.

    Ωστόσο, το θετικό είναι, όπως επισημαίνει, πως η εμπιστοσύνη επιστρέφει και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο πιθανότατα αν τον Αύγουστο επιτευχθεί «καθαρή  έξοδος» της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

    Citigroup

    Δεν θα υπάρξουν σημαντικές παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους

    Παρότι δεν αναμένει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας θα κάνουν σημαντικές παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, η Citigroup θεωρεί ότι αυτό δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την έξοδο από το πρόγραμμα.

    Ανέφικτοι οι στόχοι για το πλεόνασμα

    Παράλληλα, προβλέπει πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ούτε και φέτος, αλλά ούτε και το 2019, να επιτύχει τον στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Συγκεκριμένα, εκτιμά πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί στο 3,1%, γεγονός που δείχνει ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 θα έλθει έναν χρόνο νωρίτερα και μαζί με τη μείωση των συντάξεων, όπως έχουν επισημάνει και οι δανειστές ότι θα συμβεί σε περίπτωση “αστοχίας”.

    Επίσης, αυτό το επίπεδο του πλεονάσματος δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις παροχές, τα μερίσματα και τα “δώρα” στα οποία προχώρησε στα τέλη του 2017, αλλά και το 2016.

    Επιπλέον ούτε και το 2019 θα είναι θετικά τα πράγματα σχετικά με τους στόχους για το πλεόνασμα αφού η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο 2,8% και σημαντικά κάτω από τον στόχο, για ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ειδικά τη στιγμή που το καθεστώς στο οποίο θα βρίσκεται η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, και με την ελληνική κυβέρνηση να θέλει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Moody’s και Fitch αναβάθμισαν την Ελλάδα, αλλά διαφωνούν για την «καθαρή» έξοδο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φρένο» Moody’s στον κατήφορο των ελληνικών ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ