ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη διαβεβαίωση ότι το κράτος διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να στηρίξει τους πολίτες σε περίπτωση που το επιβάλουν οι εξελίξεις λόγω κορονοϊού ή λόγω της ενεργειακής κρίσης, έδωσε, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο Open έκανε λόγο καλή εικόνα της οικονομίας, αλλά αναφέρθηκε στις δυσμενείς εξελίξεις στο ενεργειακό και υγειονομικό πεδίο.
Σε αυτό το πλαίσιο διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα πάρει εάν χρειαστεί και άλλα μέτρα στήριξης των καταναλωτών. «Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα, είναι ότι η φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης είναι οξύ, θα κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, αλλά θα είναι πεπερασμένο και θα ολοκληρωθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Με αυτά τα κριτήρια παίρνουμε μόνιμα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά και παροδικά μέτρα. Κάνουμε μόνιμες παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε το εισόδημα του πολίτη. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ήδη. Τα παροδικά μέτρα είναι ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την κοινωνία όσο χρειαστεί».
Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε πως η χώρα θα βγει από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας το 2022, διαμήνυσε πως υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα για τη στήριξη πολιών. Παραδέχθηκε πως το χρέος είναι υψηλό, αλλά όπως είπε «όλοι οι θεσμοί το χαρακτηρίζουν βιώσιμο».
Τόνισε πως το 2022 «θα έχουμε μειωμένα ελλείμματα, της τάξης του 1% και ισχυρή ανάπτυξη. ΘΑ συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους (ΦΠΑ, έκτακτης αλληλεγγύης) από την Άνοιξη σιγά σιγά. Από το 2023 οι υποχρεώσεις μας θα είναι διαφορετικές, θα έχουμε ευελιξία».
Επιπρόσθετα επεσήμανε πως το 2022 «θέλουμε περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ», ενώ υπογράμμισε θα πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει αποπληρωμή του φόρου σε 10 έως 12 δόσεις.
Διαβάστε επίσης
Χρήστος Σταϊκούρας: Στόχος να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες 100.000 επιχειρήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η συγχώνευση xAI–SpaceX αναζωπυρώνει το όραμα του Έλον Μασκ για data centers στο διάστημα
- Κίνα-ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Σι-Τραμπ
- TÜV NORD Ελλάδας: Νέο σεμινάριο για την «Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων» εγκεκριμένο από τον ΕΦΕΤ
- 9 συλλήψεις στον Ασπρόπυργο για ρευματοκλοπές – Αποξηλώθηκαν καλώδια μήκους 1.010 μέτρων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.