• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Πληθωρισμός 5% έως τον Μάρτιο

    Τι σημαίνει η έξοδος του ΔΝΤ από την Ελλάδα – Το ιστορικό του Ταμείου στην Αθήνα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


    Δεν έχει τέλος το κύμα της ακρίβειας, με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό να είναι μάλλον δυσοίωνες.

    Επισήμως το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως στόχο για τον φετινό πληθωρισμό, σε επίπεδο έτους, το 1%, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αναθεώρηση του στόχου προς το δυσμενέστερο, δηλαδή κοντά στο 1,5%.

    Ωστόσο, η πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμών στην ενέργεια και κυρίως σε καύσιμα, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

    Με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού για το Δεκέμβριο, η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε κατά 134,5%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45% και το πετρέλαιο κατά 34,1%.

    Σε ρεκόρ 10 ετών

    Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα του 5% τουλάχιστον έως το Μάρτιο του 2022, που σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν για αρκετούς ακόμα μήνες.

    Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο κατέγραψε νέο υψηλό από το Δεκέμβριο του 2010.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις χθες το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία σημείωσε πως υπό το βασικό σενάριο μακροοικονομικών προβλέψεων για το 2022, στο οποίο δεν θα επιβληθούν ισχυρά περιοριστικά μέτρα σε τμήματα της οικονομίας και ευάλωτες κοινωνικές 5 ομάδες, προβλέπεται πληθωρισμός στην περιοχή του 1,5-1,8%, λόγω της νέας ενίσχυσης της ζήτησης και της νέας, σαφώς ηπιότερης από πέρυσι ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα.

    Με βάση την ίδια έκθεση, εφόσον κλιμακωθούν τα μέτρα προστασίας, με στοχευμένο χαρακτήρα, χωρίς να επιβληθεί lockdown (εναλλακτικό μακροοικονομικό σενάριο), σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες τάσεις στους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν τον εγχώριο ΔΤΚ, προβλέπεται πως η μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,7% με 1,0%, λόγω της ηπιότερης ενίσχυσης της ζήτησης και της μικρότερης ανόδου των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ