• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Ήδη από τον Σεπτέμβριο εμφανίζεται μείωση στις εκκρεμείς συντάξεις

    Ενοίκια: Ένα μήνα παράταση για διορθώσεις λαθών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Χρονιά αβεβαιότητας θα είναι και το 2021 αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

    Στο πλαίσιο παρουσίασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η διαπίστωση που έγινε από τους ομολόγους του είναι πως και το 2021 θα είναι έτος μεταβλητότητας για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία κι αυτό εν πολλοίς δικαιολογεί τον λόγο που η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε δύο σενάρια για την ανάπτυξη την επόμενη χρονιά 7,5% με τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 5,5 δισ. ευρώ ή 4,5% αν η πανδημία συνεχιστεί και μετά το β’ εξάμηνο.

    Μάλιστα είπε ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό των μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη – μέλη σε εκείνα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα (emergency) για να καλυφθούν δαπάνες αντιμετώπισης της πανδημίας και σε μέτρα ανάκαμψης (recovery) που αφορούν στη μετά-COVID εποχή. Στην μεν πρώτη περίπτωση υπάρχουν τα έκτακτα ευρωπαϊκά προγράμματα στη δε δεύτερη υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις έως το 2026 και για την Ελλάδα υπολογίζονται σε 32 δισ. Ευρώ.

    Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της πανδημίας, το Eurogroup θα δικαιολογεί τη χρήση μέτρων που εμπίπτουν στην κατηγορία του  recovery. Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα πως τέτοια μέτρα που αφορούν στην ανάκαμψη είναι αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

    Στο μεταξύ στις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να αποστείλουμε ένα προσχέδιο του που θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι την οριστικοποίηση του πλήρους κειμένου στο τέλος του μηνός. Η χρήση των κεφαλαίων έχει συμφωνηθεί απόλυτα με τους θεσμούς.

    Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM διαπιστώνει πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις τονίστηκε ότι η εικόνα εμφανίζει μείωση από τον περασμένο μήνα και πως οι συντάξεις θα έχουν αποδοθεί μέσα στο 2021.

    Τέλος, το Νοέμβριο θα γίνει η 8η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ