• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 500 εκατ. ευρώ για πρόσθετες παροχές στους ευάλωτους

    Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα διασφαλίσει συνεχές και διατηρήσιμο ετήσιο όφελος για τον προϋπολογισμό, άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα επιτρέψει την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής προσανατολισμένης στην περαιτέρω ανακούφιση των ασθενέστερων πολιτών.

    Την εκτίμηση αυτή κάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος της ΝΔ στη Φθιώτιδα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μέσω της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (ATM) με τη φορολογική διοίκηση.

    Συνεχείς προσπάθειες κατά της φοροδιαφυγής

    Σημειώνει επίσης ότι η προσπάθεια για ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση στον τομέα της φοροδιαφυγής θα πρέπει να συνεχιστεί με την πλήρη αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, την παροχή ουσιαστικών στοχευμένων κινήτρων προς τους φορολογούμενους καθώς και την πλήρη ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης η οποία θα δώσει τη δυνατότητα ουσιαστικών φορολογικών ελέγχων εκείνων των συναλλαγών που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής.

    Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την τετραετία είπε πως:

    “Την τετραετία που πέρασε, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε πλήθος μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η δημοσιονομική διαχείριση, το κράτος πρόνοιας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αγορές εργασίας και προϊόντων, οι ιδιωτικοποιήσεις και η δημόσια διοίκηση.

    Παράλληλα, έγιναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης αλλά και στην εκπαίδευση. Η πρόοδος που έχουμε επιτύχει είναι μεγάλη, αλλά μπορεί και πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Για την επόμενη τετραετία έχουμε θέσει 3 προτεραιότητες.

    Πρώτη, αύξηση των μισθών και λιγότερες ανισότητες. Αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ακόμα περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερη απασχόληση, και θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση και τις δεξιότητες του εργατικού μας δυναμικού.

    Δεύτερη, η δημόσια υγεία. Η σημασία των μεταρρυθμίσεων στον τομέα αυτό είναι προφανής, και για την ευημερία των πολιτών, αλλά και για την οικονομία της χώρας.

    Και τρίτη, είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις θεσμικές επιδόσεις της χώρας μας, όπως π.χ. στον κρίσιμο τομέα της δικαιοσύνης.

    Παράλληλα, υπάρχει πλήθος μεταρρυθμίσεων στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και του κράτους πρόνοιας, πολλές από τις οποίες αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.

    Σχετικά με την φορολογία

    Όπως είπε ο πρώην υπ. Οικονομικών “Πέραν του δημοσιονομικού χαρακτήρα της, η φορολογία είναι σημαντικότατη και για την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων. Ως εκ τούτου, το φορολογικό σύστημα οφείλει να συμβαδίζει με τις ραγδαίες οικονομικές και κοινωνικές μεταβολές, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη τετραετία.

    Αναφορικά με τη σχέση έμμεσων/άμεσων φόρων δεν παραβλέπουμε την ιδιαίτερη βαρύτητα που έχουν οι έμμεσοι φόροι στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες.

    Ωστόσο, θέλω να τονίσω ότι, και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση επίσημα στοιχεία της Επιτροπής, το φορολογικό μείγμα στην πλειοψηφία των χωρών στηρίζεται στη φορολόγηση της εργασίας και της κατανάλωσης.

    Σε αυτό το πλαίσιο η ίδια η Επιτροπή συστήνει μετατόπιση της επιβάρυνσης από την εργασία, μόνο όμως όταν διασφαλίζεται η δημοσιονομική ουδετερότητα.

    Σαφέστατα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (βασικό στοιχείο της φορολογικής μεταρρύθμισης στην προηγούμενη θητεία της Κυβέρνησης) βελτιώνει ήδη την σχέση άμεσων/έμμεσων φόρων, ενώ θα δώσει μελλοντικά τη δυνατότητα για περαιτέρω ελαφρύνσεις στους έμμεσους φόρους.

    Χαρακτηριστικά, επισημαίνω τη σημαντικότατη μείωση στο κενό ΦΠΑ που επετεύχθη στη χώρα μας (από τις υψηλότερες μειώσεις στην ΕΕ με 3,7 μονάδες και με σαφή τάση για περαιτέρω μείωση), αποδεικνύοντας ότι η επικέντρωση στην αύξηση της συμμόρφωσης οδηγεί με ασφάλεια σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και σε πιο στέρεες βάσεις επιβολής του φόρου”

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Άρθρο Παρέμβαση: Γιατι ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος που διαθέτει τα 4Π

    Άκης Σκέρτσος: Ο Τσίπρας διχάζει τους Έλληνες και στοχοποιεί το Λιμενικό

    Ναυάγιο την Πύλο: Επικοινωνίες ΥΝΑΝΠ Θ. Κλιάρη με Ι. Γιόχανσον και Χανς Λέιτενς

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ