• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Αυξάνονται κατά 20 εκατ. ευρώ τα μέτρα για τους αγρότες 

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Κατά 20 εκατ. ευρώ αυξάνονται οι ενισχύσεις, στα μέτρα στήριξης των 170 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ευρεία σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους του Συντονιστικού της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

    Στη συνάντηση όπου παρευρέθηκαν επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος καθώς και επιχειρησιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι το συνολικό ύψος της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης ανεβαίνει από τα 50 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος της επιστροφής θα οριοθετηθεί από τον αριθμό των στρεμμάτων και τα έτη καλλιέργειας όπως δηλώνεται στον ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή (Mydata).

    Επίσης, στην οριοθέτηση των επιδοτούμενων λίτρων ανα στρέμμα, θα ληφθεί υπόψη και το ύψος των δηλωθέντων εσόδων από την παραγωγή των ετών 2019, 2020, 2021.

    Τονίστηκε ότι τα ακριβή όρια των επιδοτούμενων λίτρων ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας, σε συνδυασμό με το ύψος δηλωθέντων, θα είναι γνωστά μετά την ολοκλήρωση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ τον Οκτώβριο, με την επιστροφή του ΕΦΚ να αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο.

    Όσον αφορά στους κτηνοτρόφους ανακοινώθηκε η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της επιδότησης για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, αντι να καλυφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 7% επι του τζίρου πλέον η επιδότηση θα ανέλθει στο 4% επι του τζίρου του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με το συνολικό κόστος να αναμένεται να αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που ήταν έως σήμερα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρήστος Σταϊκούρας: Συνάντηση Γεωργαντά και Σκρέκα με το συντονιστικό των αγροτών



    ΣΧΟΛΙΑ