• Οικονομία

    Χρ. Σακελλαρίδη (ΠΣΕ): «Οι εξαγωγές διαβατήριο για ισχυρή ανάπτυξη»

    • Γιώργος Μανέττας


    Τη σημασία να τεθούν οι εξαγωγές στον πυρήνα της δημόσιας συζήτησης ενόψει των Ευρωεκλογών, υπογράμμισε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τονίζοντας πως είναι σημαντικό οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορούν να προωθήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε η κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη σε δημοσιογράφους, την επόμενη των ευρωεκλογών πρέπει η χώρα μας να έχει ισχυρή εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς εκεί λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των κρατών- μελών της ΕΕ.

    Ένας επιπλέον λόγος που πρέπει η Ελλάδα να έχει «παρεμβατική φωνή» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τα ευρωπαϊκά πράγματα, είναι όπως εξήγησε γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν τις κύριες αγορές που κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό καθώς απορροφούν σχεδόν το 70% των ελληνικών εξαγωγών.

    Η πρόεδρος του ΠΣΕ συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι καθώς «μετά την έξοδο από τα Μνημόνια καλείται να οικοδομήσει ένα
    νέο παραγωγικό μοντέλο που θα είναι ανταγωνιστικό και θα αντέχει στους κραδασμούς».

    Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, οι εξαγωγές πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές όπως απέδειξαν και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάπτυξης. «Κόντρα στις αντιξοότητες, εσωτερικές και εξωτερικές, κατάφεραν την περσινή χρονιά να καταγράφουν νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στα σε 33,34 δισ. ευρώ (+15,8% σε σχέση με το 2017)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η χρονική στιγμή σημείωσε, είναι ιδανική για να εργαστεί η χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, όπως έσπευσε να συμπληρώσει χρειάζεται σχέδιο και μια
    Εθνική Στρατηγική με επίκεντρο την εξωστρέφεια και τις επενδύσεις, η οποία θα απολαμβάνει την ευρεία συναίνεση του πολιτικού κόσμου.

    Βασικοί στόχοι της στρατηγικής αυτής, είπε, πρέπει να είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από τη μείωση της
    φορολογίας, την αποκατάσταση της χρηματοδότησης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού brand name, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η παροχή κινήτρων για τη συνεργασία των παραγωγών για την τροφοδοσία των διεθνών αγορών.

    Κλείνοντας, επεσήμανε πως ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας και ισχυρών κλυδωνισμών, η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει και υπογράμμισε πως μέσα από την επένδυση στην Εξωστρέφεια η Ελλάδα θα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε καλά αμειβόμενες θέσεις  εργασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ