• Οικονομία

    Χωρισμένοι στα δύο οι δανειστές για το ελληνικό χρέος-Ποιες χώρες ζητούν νέα σκληρά ανταλλάγματα

    • NewsRoom


    Χωρισμένοι στα δύο είναι για ακόμη μια φορά οι δανειστές με επίκεντρο την Ελλάδα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ενώ μια πρόγευση από τις προθέσεις των Βρυξελλών θα λάβει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη «συνάντηση γνωριμίας» που θα έχει σήμερα στο Βερολίνο στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς.

    Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, κατά την συνάντηση θα εξεταστούν ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, ωστόσο -ενόψει του Eurogroup της 27ης Απριλίου και καθώς το πρόγραμμα στήριξης εκπνέει τον Αύγουστο- εκτιμάται ότι θα συζητηθούν τόσο η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όσο και το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εποχή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Ουάσιγκτον, 16-22 Απριλίου), σε συνάντηση που θα έχει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Ο κ. Σολτς, όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη τελευταία ο γερμανικός Τύπος, αν και έχει αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα και έχει δηλώσει ότι δεν είναι σωστό να υπαγορεύει η Γερμανία την οικονομική πολιτική των άλλων κρατών, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις θέσεις του κόμματός του υπέρ της διευθέτησης του χρέους και της σκληρής στάσης πολλών στελεχών της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/ CSU), τα οποία διαφωνούν με την παραχώρηση ελαφρύνσεων για το ελληνικό χρέος.

    Το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατάφερε όμως χθες να διχάσει και τους ευρωπαίους εταίρους και να δημιουργήσει δύο στρατόπεδα όπως φάνηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Washington Group στις Βρυξέλλες. Αν και η Ελλάδα ήταν το κεντρικό θέμα αυτή της συζήτησης η ελληνική πλευρά απουσίαζε από αυτή. Αντίθετα παρών στο τραπέζι του Washington Group, το οποίο απαρτίζουν οι πιο σημαντικοί παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας, ήταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

    Εκεί όλοι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν. Οι Ευρωπαίοι θεσμοί ήταν χωρισμένοι σε «Βόρειους και Νότιους». Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και ορισμένες πρωτεύουσες της Ανατολικής Ευρώπης βρέθηκαν σε κοινή γραμμή υποστηρίζοντας ότι ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς ανταλλάγματα, νέους όρους και δεσμεύσεις είναι αδύνατο να υπάρξει. Απέναντι τους στάθηκε, κυρίως, η Γαλλία υπερασπιζόμενη τον δικό της μηχανισμό απομείωσης του ελληνικού χρέους που είναι συνδεδεμένος με την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Την ίδια ώρα το χθεσινό EuroWorkingGroup απηύθυνε συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει την υλοποίηση των 88 προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης αξιολόγησης και να προχωρήσει σε βελτιώσεις και περαιτέρω επεξεργασία του προσχεδίου «Αναπτυξιακής Στρατηγικής για το Μέλλον της Ελλάδας», το οποίο υπέβαλε στους τεχνοκράτες των δανειστών.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε το προσχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στη Σόφια, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά και στόχους για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της παραγωγικότητας και των εξαγωγών. Σημειώνεται, ακόμα, ότι το “ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο” που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στη Σόφια είναι σημαντικό, όχι μόνο επειδή θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και επειδή, όπως έχει πει ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, «θα αποτελέσει ένα σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή».

    Χουλιαράκης

    Συγκεκριμένα, στο EWG εξετάστηκε η πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο, ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη και η μεταμνημονιακή εποπτεία.

    Σε ό,τι αφορά την δ’ αξιολόγηση, στο EWG επισημάνθηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί, το αργότερο, ως το Eurogroup του Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δ’ αξιολόγηση συνδέεται με μια σημαντική δόση των δανείων, της τάξεως των 11,7 δισ. ευρώ, η οποία πρέπει να εκταμιευθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες επισημάνθηκε, επίσης, η ανάγκη να προχωρήσει ιδιαίτερα η υλοποίηση ορισμένων εκ των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης, όπως είναι η αγορά ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου και οι παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων. Οι επικεφαλής των θεσμών προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα γύρω στις 15 Μαΐου.

    Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, το EWG εξέτασε τη λεγόμενη “γαλλική πρόταση”, δηλαδή τον μηχανισμό που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται μόνο αν ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει κάτω από ένα ορισμένο όριο (και παρά τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων). Ωστόσο, δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί αν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα, ή αν θα χρειάζεται η έγκριση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

    Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για το χρέος, πρέπει να αναφερθεί ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν την ανακοίνωση των δημοσιονομικών στοιχείων από τη Eurostat στις 23 Απριλίου. Επίσης, υπό συζήτηση παραμένει κατά πόσο ορισμένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να συνδεθούν με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα τα επόμενα έτη.

    Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον “γαλλικό μηχανισμό”, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση είναι το πακέτο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) που υπολογίζονται περί τα 4 ως 5 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανησυχίες και αμφιβολίες των δανειστών για το σχέδιο ανάπτυξης του Τσακαλώτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις έως και 62% από τις νέες αντικειμενικές τιμές-Ποιες περιοχές επηρεάζονται

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαύρα μαντάτα για τις επικουρικές συντάξεις: Κόβονται τρία επιδόματα



    ΣΧΟΛΙΑ