• Οικονομία

    Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

    • NewsRoom


    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Μέσα στις περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

    Η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

    «Περνάμε σε νέα φάση: αυτή της διαπραγμάτευσης» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

    Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι δεσμεύεται «να ξεκινήσουν πραγματικές διαπραγματεύσεις».

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ανάγκη για συμπαγείς προτάσεις πριν από την επόμενη Σύνοδο των 27.

    Βασικό μέλημα είναι να «εστιάσουμε στους τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ συμπληρώνοντας ότι «τις επόμενες ημέρες πρέπει να δουλέψουμε παραγωγικά, σκληρά» Επιπροσθέτως, τονίστηκε η δυσκολία και η πολυπλοκότητα του ζητήματος με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών να μιλούν «για την ύπαρξη πολιτικής βούλησης»

    «Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε είναι να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών» σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

    Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη , με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να κρατούν αρνητική στάση.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Επικεφαλής της Κομισιόν, ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ηγέτες και για τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με το Brexit. Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ υπάρχει η δέσμευση για συμφωνία (για το Brexit), αλλά «όχι με κάθε κόστος».

    Από την πλευρά της η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, έκανε λόγο για «θετικό κλίμα» και εστίασε «στη σοβαρότητα αυτής της κρίσης» τονίζοντας ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι «ένα φιλόδοξο σχέδιο»

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί μια γρήγορη συμφωνία για το προτεινόμενο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο προκειμένου να διατηρηθεί η σημερινή δυναμική, δήλωσε σήμερα Γάλλος αξιωματούχος.

    Η αποτυχία να υπάρξει συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης θα στείλει το λάθος μήνυμα, δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

    Στην ίδια τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι από τα 750 δισεκ. ευρώ, η διατήρηση των 500 δισεκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις είναι η βασική προτεραιότητα της Γαλλίας, συμβαδίζοντας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επίσης συμφώνησαν να παρατείνουν τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλουν σε βάρος της Ρωσίας λόγω της προσάρτησης, το 2014, της Κριμαίας και της αναταραχής στην Ουκρανία, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    «Τώρα το Συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει με την παράταση των κυρώσεων», δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ