ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΑΔΕ: Η εφορία «εισβάλλει» σε γάμους, βαφτίσεις και εκδηλώσεις – Πού επεκτείνεται το ψηφιακό πελατολόγιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν φόρους για παλαιότερα εισοδήματα, τα οποία όμως δήλωσαν στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο έως 100 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής, δεν θα πληρώνουν πρόστιμα στην εφορία.
Σύμφωνα με την τροπολογία, «τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ».
Τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά κυρίως συνταξιούχους που είχαν εισπράξει αναδρομικά την περίοδο 2015-16 που αναγκάστηκαν να δηλώσουν στην εφορία εκπρόθεσμα με τροποποιητικές δηλώσεις. Από τη στιγμή που ο φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.
Επίσης, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.
Το παρασκήνιο
Η υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων κρατά πολλούς μήνες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 και στην πράξη δεν γνώριζαν καν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά, αφού επρόκειτο για μικρά ποσά.
Αρκετοί συνταξιούχοι μάλιστα, είδαν να τους επιβάλλονται πρόστιμα κατά πολύ υψηλότερα ακόμα και από τα ποσά των αναδρομικών.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Στέλνει στο Κογκρέσο για έγκριση τη συμφωνία με το Ιράν – «Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά μου αρέσει η ιδέα»
- Γεωργιάδης στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ: Η πρόσβαση στα φάρμακα αποτελεί ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας
- Χρηματιστήριο: Πάρτι με +12,5% μετά τις 15.30 στην AKTΟR, ιστορικό υψηλό ο ΑΔΜΗΕ, 9Χ9 η ΔΕΗ και 7Χ7 ο ΟΤΕ
- Reuters για Binance: Χάνει την ευρωπαϊκή άδεια λειτουργίας – Θα απορριφθεί το αίτημά της από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.