• Οικονομία

    Χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες δηλώσεις συνταξιούχων για φόρο έως 100 ευρώ

    Ο Υπουργός Οικονομικώς, Χρήστος Σταϊκούρας

    Ο Υπουργός Οικονομικώς, Χρήστος Σταϊκούρας


    Ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν φόρους για παλαιότερα εισοδήματα, τα οποία όμως δήλωσαν στην εφορία με τροποποιητικές δηλώσεις προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Με νέα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν φόρο έως 100 ευρώ, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής, δεν θα πληρώνουν πρόστιμα στην εφορία.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, «τα πρόστιμα του παρόντος άρθρου δεν επιβάλλονται σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή, σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως εκατό (100) ευρώ».

    Τα αναδρομικά των συνταξιούχων

    Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά κυρίως συνταξιούχους που είχαν εισπράξει αναδρομικά την περίοδο 2015-16 που αναγκάστηκαν να δηλώσουν στην εφορία εκπρόθεσμα με τροποποιητικές δηλώσεις. Από τη στιγμή που ο φόρος που προκύπτει δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ, τότε δεν θα επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

    Επίσης, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

    Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

    Το παρασκήνιο

    Η υπόθεση με τα αναδρομικά των συνταξιούχων κρατά πολλούς μήνες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν λάβει ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 και στην πράξη δεν γνώριζαν καν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά, αφού επρόκειτο για μικρά ποσά.

    Αρκετοί συνταξιούχοι μάλιστα, είδαν να τους επιβάλλονται πρόστιμα κατά πολύ υψηλότερα ακόμα και από τα ποσά των αναδρομικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Σταϊκούρας: Από εφέτος οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκ. λιγότερο ΕΝΦΙΑ, από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ

    ΤτΕ: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο

    Τσουνάμι ακρίβειας: Πάνω από 2 ευρώ η τιμή του ψωμιού – Σε ποια προϊόντα των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται απίστευτες αυξήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ