• Οικονομία

    Μπόστιτς (Fed): «Μικρότερη αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο εφόσον υποχώρησε ο PCE»

    • NewsRoom
    Ράφαελ Μπόστιτς

    Ράφαελ Μπόστιτς


    Θέση υπέρ μίας ηπιότερης αύξησης των επιτοκίων της Fed πήρε το μέλος του Δ.Σ. της και επικεφαλής του υποκαταστήματος Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστιτς, λίγο μετά τα στοιχεία που έδειξαν να επιβραδύνει ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE) – ο προτιμώμενος δείκτης της Τράπεζας για τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των στοιχειών, ο Ρ. Μπόστιτς είπε ότι “κλίνω μάλλον προς τις 50 μονάδες βάσης για τον Σεπτέμβριο”, επισημαίνοντας πάντως ότι “υπάρχουν ακόμα δεδομένα που αναμένουμε να δούμε πριν από τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου”.

    Υπενθυμίζεται ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα έχει προχωρήσει ήδη σε δύο διαδοχικές γιγαντιαίες αυξήσεις των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και το πονταρίσματα στα σχετικά futures δείχνουν σήμερα οριακό προβάδισμα με 51% σε μία τρίτη αντίστοιχης τάξεως τον Σεπτέμβριο.

    Όπως επισήμανε ωστόσο ο Ρ. Μπόστιτς, ο δομικός δείκτης προσωπικών δαπανών (που αυξήθηκε κατά μόλις 0,1% τον Αύγουστο κινούμενος στο 4,6% σε ετήσια βάση), η οικονομία δείχνει να ανταποκρίνεται στην αύξηση των επιτοκίων της Fed, με τον ίδιο να προσθέτει ότι “πρέπει να φροντίσουμε να μην αντιδράσουμε υπερβολικά”.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο ίδιος υποστήριξε ότι η πολιτική της τράπεζας θα πρέπει να καταστεί περιοριστική μέχρι του τέλους του έτους, κάτι που σημαίνει συνολική αύξηση των επιτοκίων στο εύρος του 3,5% – 3,75% (από το 2,25%  -2,5% που είναι σήμερα).

    “Στόχος είναι να φτάσουμε σε μια σταθερή, πιο περιοριστική στάση το συντομότερο δυνατό και να τη διατηρήσουμε”, ανέφερε.

    Παράλληλα, ο Ρ. Μπόστιτς ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση είναι πρόωρη η οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων της Fed το 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Χάρκερ (Fed): «Τα επιτόκια πρέπει να ξεπεράσουν το 3,4%»



    ΣΧΟΛΙΑ