• Οικονομία

    Boris Vujcic: Η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

    • Bloomberg

    Boris Vujcic


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές, δήλωσε ο Boris Vujcic, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

    «Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός», είπε στην εφημερίδα Delo της Σλοβενίας. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό μέχρι να δούμε μια αλλαγή στην τάση».

    Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζονται για την επόμενη συνεδρίασή τους, σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να επιλέξουν μεταξύ μιας αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης ή κατά 50 μονάδες βάσης. Οι τελικές ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τον τραπεζικό δανεισμό, που αναμένονται δύο ημέρες πριν από την απόφαση, θα καθορίσουν ποια κίνηση θα επιλέξουν.

    «Η μείωση του πληθωρισμού συνοδεύεται πάντα από κάποιο κόστος, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων», είπε ο Vujcic.

    «Αλλά αυτά τα κόστη είναι χαμηλότερα αν το κάνουμε αποφασιστικά τώρα, αντί να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ενσωματωθεί στις προσδοκίες. Γιατί σε αυτή την περίπτωση τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι αν το κάνουμε νωρίτερα και πιο γρήγορα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Πιερ Ουνς (EKT): Όσο αυξάνονται οι μισθοί, θα ανεβαίνουν και τα επιτόκια

    Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός

    Γιατί οι αγορές ποντάρουν ότι η Λαγκάρντ δεν έχει τελειώσει ακόμα με την αύξηση επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ