• Οικονομία

    Πιερ Ουνς (EKT): Όσο αυξάνονται οι μισθοί, θα ανεβαίνουν και τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Πιερ Ουνς, Κεντρική Τράπεζα Βελγίου

    Πιερ Ουνς, Κεντρική Τράπεζα Βελγίου


    Ακόμα και στο 4,5% θα μπορούσε να εκτοξευτεί το επιτόκιο από την ΕΚΤ σύμφωνα με τον Πιερ Ουνς, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου, ο οποίος επιμένει σε συνέντευξή του στους FT ότι θα συμφωνήσει να μπει φρένο στα επιτόκια μόνο στην περίπτωση που οι μισθοί αρχίσουν να πέφτουν.

    «Περιμένουμε να υποχωρήσει η αύξηση των μισθών μαζί με τον βασικό και υποκείμενο πληθωρισμό και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε να σταματήσουμε», ανέφερε.

    Τι υποστηρίζουν τα γεράκια της ΕΚΤ

    Παρά τις ανησυχίες μερικών ευρωπαίων τραπεζιτών για τις συνέπειες της τραπεζικής αναταραχής του προηγούμενου μήνα, μετά τη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την διάσωση της Credit Suisse, ο Ουνς, μαζί με άλλα “γεράκια” της ΕΚΤ δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτούς τους φόβους, ούτε να θεωρούν ότι η πιθανή μείωση της ζήτησης για δάνεια αποτελεί ικανή προϋπόθεση για να σταματήσει η αύξηση των επιτοκίων.

    «Δεν απολαμβάνω την αύξηση των επιτοκίων. Προσπαθούμε να στοχεύουμε σε μία ήπια προσγείωση, αλλά δεν έχω καμία ένδειξη ότι αυτό που κάνουμε είναι υπερβολικό», ανέφερε το γεράκι της ΕΚΤ.

    Το ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μέσο όρο στις 20 χώρες κατά 5,7% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μία αύξηση που ξεπέρασε την αντίστοιχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους FT.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούλιο του 2022, η ΕΚΤ  έχει αυξήσει κατά 350 μονάδες βάσης τα επιτόκια και στη συνεδρίαση του Μαΐου αναμένεται νέα αύξηση, με τις αγορές να είναι διχασμένες για την επόμενη κίνηση, μεταξύ 0,25 και 0,50.

    Μετά την αύξηση κατά 0,50 τον περασμένο Μάρτιο, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ορίστηκαν σε 3,50%, 3,75% και 3,00% αντίστοιχα.

    Κλειδί οι μισθοί για τον πληθωρισμό

    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε συμφωνίες με τους εργαζόμενους για αυξήσεις μισθών, όπως και στην περίπτωση του Βελγίου, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που συνδέει τους μισθούς με τον πληθωρισμό. Πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν αύξηση μισθού 10% στην αρχή του έτους.

    Ο Ουνς θεωρεί ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος αυξήσεων, λόγω των πιέσεων από τους εργαζόμενους να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος ζωής.

    «Δεν βλέπω τα στοιχεία του πληθωρισμού να πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν είναι φετιχιστής και δεν επιθυμεί την αύξηση των επιτοκίων σε περιόδους που ο πληθωρισμός θα κινείται κοντά στο 2%, που είναι και ο στόχος της ΕΚΤ.

    Επιμένοντας για τους μισθούς, ο Ουνς ανέφερε ότι η αύξηση των μισθών ήταν «κλειδί» για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού. «Αν δούμε να παραμένουν οι συμφωνίες για αύξηση των μισθών κατά 5% εν ενεργεία για πολύ καιρό, τότε ο πληθωρισμός δεν θα μπορέσει να πέσει στο 2%».

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός



    ΣΧΟΛΙΑ