• Τράπεζες

    Γιατί οι αγορές ποντάρουν ότι η Λαγκάρντ δεν έχει τελειώσει ακόμα με την αύξηση επιτοκίων

    ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους

    Κριστίν Λαγκάρντ-Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


    Τα στοιχήματα των traders πριν ένα μήνα κατέρρευσαν υπό το βάρος του επίμονου πληθωρισμού, αλλά και κάποιων δεδομένων που δεν τα είχαν υπολογίσει οι αγορές. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών μέχρι στιγμής είναι πολύ αισιόδοξα, οι ευρωπαϊκοί δείκτες καταγράφουν ράλι ακόμα και διπλάσιο από τους αντίστοιχους αμερικάνικους και η τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου, η οποία θα ήταν μια καλή ευκαιρία για μεταστροφή της ΕΚΤ πλέον ηρεμεί.

    Στο πλαίσιο αυτό οι αγορές έχουν μαζέψει τα αισιόδοξα στοιχήματα για πρόωρο τέλος της νομισματικής σύσφιξης, τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν τις επιθετικές δηλώσεις και οι αναλυτές επιστρέφουν στις αρχικές απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για αύξηση των επιτοκίων άνω του 4%.

    Η έκπληξη των αγορών

    Το 2023 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις ευρωαγορές, με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια να έχουν καταγράψει εντυπωσιακή ανάκαμψη, σε σχέση με το δύσκολο 2022. Παρά τον πληθωρισμό, το τραπεζικό sell off και την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων, ο γερμανικός Dax έχει καταγράψει ράλι 14% το 2023, ενώ ο γαλλικός CAC άνω του 16%.

    Την ίδια περίοδο ο S&P έχει ανακάμψει κατά 7,98%, ο Dow Jones μόλις κατά 2,25% και μόνο ο Nasdaq έχει επιδόσεις αντίστοιχες με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο άνω του 15%.

    Ο Απρίλιος, μήνας αποτελεσμάτων, ξεκίνησε στην Ευρώπη με πολύ αισιόδοξες προοπτικές και τους οίκους πολυτελείας, όπως η κορυφαία από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, LVMH, να καταγράφει άλμα 18% στις πωλήσεις. Η επιστροφή των Κινέζων στα καταστήματα πολυτελείας έδωσε νέα ώθηση στις ήδη ανθεκτικές πωλήσεις με τα αποτελέσματα να αναμένονται θετικά και στους ανταγωνιστές της.

    Η τραπεζική κρίση που… δεν συνέβη

    Στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της δαπανηρής διάσωσης της Credit Suisse από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές, οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη βίωσαν ένα δραματικό sell off, το οποίο αν και σύντομο γέννησε προσδοκίες για μεταστροφή της ΕΚΤ.

    Οι traders έσπευσαν να στοιχηματίσουν σε μείωση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων στην Ευρώπη υπό το βάρος των τραπεζικών πιέσεων και οι αναλυτές έβλεπαν χαμηλότερο τελικό επιτόκιο στο τέλος αυτής της οδυνηρής διαδρομής της ΕΚΤ.

    Η τραπεζική κρίση αναμενόταν να περιορίσει την ανάπτυξη, να επιβραδύνει την οικονομία και να μεταστρέψει τον στόχο της ΕΚΤ για νέες επιθετικές αυξήσεις, σε μία πιο ήπια νομισματική πολιτική.

    Μέσα σ’ ένα μήνα και όσο πλησιάζει ο Μάιος, όταν και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η απόφασή της για νέα αύξηση επιτοκίων, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί και πλέον οι αναλυτές «μαζεύουν» τις αισιόδοξες προβλέψεις τους.

    Η Goldman Sachs επέστρεψε στην προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,25% και του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,75%.

    Η αλλαγή πλεύσης αγορών και αναλυτών επαναφέρει στο επίκεντρο τον πληθωρισμό, με τις αποδόσεις των στοιχημάτων να δίνουν πλέον υπερδιπλάσιες πιθανότητες στο σενάριο ότι οι επόμενες αυξήσεις μέχρι το τελικό επιτόκιο θα είναι 0,75, υψηλότερες κι από τον Φεβρουάριο.

    Τι φοβάται η ΕΚΤ

    Για έναν ακόμη μήνα, τα καλά νέα για τον πληθωρισμό, ο οποίος από το 8,5%  του Μαρτίου έπεσε στο 6,9% τον Απρίλιο είναι άσχημα νέα για την ΕΚΤ. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εστιάζουν στον υποκείμενο πληθωρισμό, αυτόν που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητες τιμές όπως στην περίπτωση της ενέργειας και των τροφίμων.

    Ο δείκτης αυτός αυξήθηκε από 7,4% σε 7,5% επιβεβαιώνοντας την ΕΚΤ που επιμένει ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός και επίμονος.

    Κι ενώ ήδη η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει κατά 350 μονάδες βάσης τον πληθωρισμό, τα γεράκια επιμένουν σε νέες αυξήσεις.

    Το σίγουρο στοίχημα του Μαΐου για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης έχει αρχίσει να βιώνει τριγμούς με κάποιους να ανεβάζουν την πρόβλεψη στις 50 μονάδες βάσης.

    Και όλα αυτά εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Απριλίου, τα οποία θα ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν την απόφαση και αναμένεται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα όχι μόνο για την συνεδρίαση του Μαΐου αλλά και για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σε υψηλό 16ετίας ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips



    ΣΧΟΛΙΑ