• Οικονομία

    Bloomberg: Στο 4% τα επιτόκια της EKT τον Σεπτέμβριο

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Δεδομένη θεωρείται η αύξηση των επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ με μία νέα κίνηση κατά 0,25, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.

    Σε δημοσκόπηση του Bloomberg, οι αναλυτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, με το τελικό επιτόκιο τον Σεπτέμβριο να φτάνει το 4,5% για το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το 4% στα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

    Μετά τη τελευταία αύξηση του Ιουνίου, τα επιτόκια κυμαίνονται στο 4% και 3,5% αντίστοιχα, ενώ για τη συνεδρίαση του Ιουλίου αναμένεται αύξηση κατά 0,25.

    Επίμονος πληθωρισμός

    Οι οικονομολόγοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, καθώς θεωρούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα –μακριά από το στόχο του 2% της ΕΚΤ- γι’ αρκετό καιρό και η υποχώρηση στις τιμές δεν θα επιτευχθεί όσο γρήγορα αναμενόταν.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, το 2025 αναμένεται να πέσει στο 2,1%, έναντι 2%, που είχαν προβλέψει στην προηγούμενη έκθεση.

    Όσο για τον υποκείμενο πληθωρισμό,  για τα έτη 2024 και 2025 προβλέπουν αύξηση σε 2,8% και 2,4% αντίστοιχα.

    Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε μια περίοδο που έχουν «ανάψει» οι συζητήσεις σχετικά με το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης εν μέσω ανησυχιών που έχουν εκφραστεί για την πορεία της οικονομίας εν μέσω μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, όμως οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν απορρίψει αυτή την θεωρία, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει η λεγόμενη «σκληρή προσγείωση για την οικονομία».

    Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει ανάπτυξη 0,2% σε κάθε τρίμηνο μετά το πρώτο και θα διατηρήσει τις προοπτικές του για ανάπτυξη 1% και 1,6% το 2024 και 2025 αντίστοιχα.

     Η πρώτη μείωση αναμένεται τον Απρίλιο του 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Εκτόξευση των φορολογικών εσόδων κατά 2,2 δισ. στο εξάμηνο – Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ

    Αναμόρφωση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης – Τι εξετάζεται

    Τα 5 + 4 μέτρα στήριξης για τους συνταξιούχους φέτος και του χρόνου



    ΣΧΟΛΙΑ