• Οικονομία

    Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,25% – Μείωση από τον Ιούλιο

    • Bloomberg


    Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) με τον πληθωρισμό μπορεί να τελειώσει εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πιθανόν να αρχίσουν τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

    Το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί στο ανώτατο όριο του 3,25% – από το τρέχον επίπεδο του 2%- σε τρία βήματα. Η έρευνα δείχνει δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, ακολουθούμενες από αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

    Στη συνέχεια, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών κάνει λόγο για μείωση του επιτοκίου στο 3% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

    ECB Rate Path Suggests Hikes at the Next Two Meetings |
    Η ΕΚΤ προτείνει αυξήσεις για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις

    Ένα τέτοιο σενάριο υποδηλώνει μία δραστική αντιστροφή των γεγονότων, την οποία δεν οραματίζεται η ΕΚΤ.

    Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους της βλέπουν τα επιτόκια να παραμένουν εκεί που θα διαμορφωθούν μετά την τελευταία αύξηση που θα σημειωθεί και κανένας δεν έχει κάνει λόγο για μειώσεις επιτοκίων.

    Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο των καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 3,5% ή και υψηλότερα.

    Ενώ η άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη μετριάζεται και οι καταναλωτές ανησυχούν λιγότερο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν βάλει στόχο να μειώσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

    «Εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν κορυφώνεται, η αλλαγή στον ονομαστικό πληθωρισμό δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητά μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

    Core Inflation Is Set to Peak This Quarter |
    Ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί αυτό το τρίμηνο

    Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμούν ότι ο βασικός δείκτης τιμών – που εξαιρεί τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα είδη – θα κορυφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% αυτό το τρίμηνο, πριν υποχωρήσει στο 3,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023.

    Ο ονομαστικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3,7% από 8,5% την ίδια περίοδο.

    Διαβάστε ακόμη:

    BofA: Ήπια ανάπτυξη φέτος και το 2024 για την Ελλάδα

    Στουρνάρας: Τον Οκτώβριο στην Αθήνα η συνεδρίαση της ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ