• Οικονομία

    BCG: Το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί πιο αργά από την οικονομία την επόμενη δεκαετία

    • Bloomberg


    Το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί πιο αργά συγκριτικά με την παγκόσμια οικονομία κατά το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αναδιαμορφώνει τις στρατηγικές συμμαχίες και αλλάζει τη ροή του διασυνοριακού εμπορίου, αναφέρει νέα έκθεση.

    Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% έως το 2031, ενώ το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξάνεται κατά 2,5% -κατά μέσο όρο- κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, σύμφωνα με προβλέψεις της Boston Consulting Group.

    Το εμπόριο ακολουθούσε σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας.

    «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια ενός συγκριτικά ασφαλούς εμπορικού περιβάλλοντος, βρισκόμαστε στη μέση μιας νέας δυναμικής της Ανατολής έναντι της Δύσης, με μια κοινότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της ΕΕ και μια αντίστοιχη των Κίνας-Ρωσίας, μαζί με την πιθανή εμφάνιση μιας τρίτης ομάδας των μη συμμαχικών κρατών», δήλωσε ο Nikolaus Lang, διευθύνων σύμβουλος της BCG και ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης.

    Σύμφωνα με όσα περιγράφει το report της BCG, τα επόμενα εννέα χρόνια εμπορικής αναταραχής θα δημιουργήσουν τους παρακάτω νικητές και ηττημένους:

    Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει τις εμπορικές της συναλλαγές με τις ΗΠΑ κατά 338 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας στην Ευρώπη, και θα επεκτείνει επίσης το συνολικό εμπόριο με τις χώρες της Ασίας, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

    -Το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μειωθεί κατά 63 δισεκατομμύρια δολάρια.

    -Μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας, η ανάπτυξη του εμπορίου θα επιβραδυνθεί επίσης, με αύξηση κατά μόλις 72 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που η BCG χαρακτήρισε «μέτρια αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

    -Το εμπόριο της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία θα αυξηθεί κατά 110 δισεκατομμύρια δολάρια, «συμπεριλαμβανομένων 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο με την Κίνα», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων

    -Η Νοτιοανατολική Ασία θα είναι ο κύριος νικητής, με εκτιμώμενο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια να προέρχεται από το νέο εμπόριο που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις νέες εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ

    -Το εμπόριο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) με την Κίνα θα ενισχυθεί κατά 438 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη διαπεριφερειακή αύξηση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ντόναχιου (Eurogroup): Ανθεκτική η ευρωζώνη-Πιθανό να αποφύγει την ύφεση

    Bloomberg: Κορύφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3,25% – Μείωση από τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ